Isot laivat matkaan normaalisti - "Jos tuulee kovaa, Maarianhamina ohitetaan"

Merellä ja ilmassa suhtaudutaan rauhallisesti ensi yönä Suomeen saapuvaan syysmyrskyyn. Laivayhtiöt Viking Line ja Tallink Silja Line eivät aio perua etukäteen risteilyjään.

Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund arvioi, etteivät Suomen ja Ruotsin välillä liikennöivät alukset ole jääneet koskaan satamaan myrskyn takia.

– Isot laivat jäävät harvoin satamaan myrskyn takia. Yli kahden vuosikymmenen aikana en muista sellaista tapahtuneen, Grönlund arvioi. – Lopulliset päätökset tehdään tietenkin lähdön hetkellä.

Niin ikään Tallink Silja Line arvioi, ettei Suomeen rantautuva myrsky vaikuta laivaliikenteeseen. Myöhästymisiä voi toki tulla: viime vuonna Antti-myrsky aiheutti Silja Serenadelle kahdeksan tunnin myöhästymisen.

– Tällä hetkellä oletus on, että kaikki menee normaalisti, sanoo viestintäpäällikkö Marika Nöjd.

Nöjd kuitenkin muistuttaa, että Helsinki-Tukholma -reitti voi keinuttaa matkustajaa jonkin verran.

– Sen sijaan Turku-Maarianhamina-Tukholma -reitti voi olla helpompi. Jos tulee kovasti, joudumme ehkä jättämään Maarianhaminan väliin. Asiasta tehdään kuitenkin päätös vasta matkan aikana.

Lentokenttäpalveluja tarjoava Finavia arvioi, että Suomessa lentojen aikataulut näyttävät vielä normaaleilta.

– Toistaiseksi Suomessa näyttää hyvältä. Tietysti seuraamme tilannetta ja myös matkustajan kannattaa seurata lentoyhtiönsä verkkosivuja, kerrotaan Finavian viestinnästä.

Korvauksia tapauskohtaisesti

Yleisten valmismatkaehtojen mukaan matkanjärjestäjä ei ole vastuussa vahingosta, joka aiheutuu ylivoimaisesta esteestä tai muusta ennalta-arvaamattomasta syystä. Tällainen este olisi esimerkiksi voimakas myrsky. Laivayhtiöt kuitenkin muistuttavat, ettei korvausasioissakaan ole yhtä sääntöä olemassa.

– Toki pyrimme, että asiakas on tyytyväinen, Viking Linelta kerrotaan.

Samaa mieltä on Tallink Silja.

– Käytännöt vaihtelevat tapauskohtaisesti. Matkustajien kannattaa ottaa yhteys myyntipalveluun, jos matka joudutaan nk. force majeure -syyllä perumaan.

Runsaat vesisateet leviävät illan tulle maan etelä- ja keskiosaan. Suomenlahdella tuuli yltyy myrskylukemiin. Myös maan eteläosassa on luvassa myrskypuuskia. Muualla maassa tuulee enintään kohtalaisesti.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat