Isometsältä kovaa puhetta Suomen asemista hiihtohuipulla – onko Iivo Niskasestakin syytä huolestua?

Suomen maastohiihtomaajoukkueen suorituskyvyssä varsinkin normaalimatkoilla on tällä hetkellä kammottava aukko Krista Pärmäkosken takana, arvioi MTV Sportin asiantuntija Jari Isometsä. 

Jos Pärmäkosken viides sija poistettaisiin Lillehammerissa lauantaina hiihdetyn 10 kilometrin vapaan kisan tuloslistoilta, päivän paras suomalaissuoritus olisi ollut Susanna Saapungin 21. sija. 

Isometsä kehuu Saapungin hiihtoa hyväksi – se olikin 26-vuotiaan hiihtäjän uran paras maailmancupissa – ja arvioi Pärmäkosken vedon rutiinisuoritukseksi. 

Mutta mitä sen jälkeen? Iivo Niskanen oli 22:s, Laura Mononen 27:s ja Matti Heikkinen 30:s. Siinä maailmancupin pisteille yltäneet. Sijat 41, 51, 55, 61, 66, 69, 79 ja kolme keskeytystä täydensivät suomalaissaldon.  

Lisäksi Suomi kilpailee Lillehammerissa käytännössä parhailla voimillaan. Kerttu Niskanen ja Riitta-Liisa Roponen eivät ole Norjassa mukana, mutta he eivät pysty tekemään merkittävää korjausliikettä joukkueen kokonaissuorituksessa. 

– He pystyvät hieman sitä kuvaa kirkastamaan, mutta ei paljon. Takamatkalla ollaan ja kovasti. Nyt on tietenkin vielä alkukausi, ja tilanteet voivat vielä vähän muuttua, mutta siinä on paino sanalla "vähän". Ei ne enää kellahda niin, että nyt reilut kaksi minuuttia häviävä hiihtäjä olisi kohta palkintopallisijoilla. Se ei ole realistista, Isometsä linjaa.  

"Palkintosijat Pärmäkosken varassa"

Sprintissä tilanne on hieman valoisampi, sillä Ristomatti Hakola on hiihtänyt jo finaalipaikan Pärmäkosken tavoin ja Joni Mäki väläytti Lillehammerissa. Puolestaan normaalimatkoilla Pärmäkoski on tällä hetkellä ainoa potentiaalinen menestyjä. 

– Urheilija, joka on tällä tavoin hollilla, omaa mahdollisuudet olla hyvänä päivänä palkintopallilla. Jos normaalisijoitus on 20:s, ei ole realistista, että pääsisi palkinnoille. Näyttäisi siltä, että palkintosijat jäävät Pärmäkosken varaan tällä kaudella.  

Tarkoittaako tämä sitä, että myös Iivo Niskasella on edessään kuiva kausi, kevään MM-kisoja myöten?

– MM-kisoihin on vielä niin paljon aikaa, ettei Iivon kaltaisen kaverin kohdalla kannata siitä olla hirveästi huolissaan. Iivo on joka vuosi petrannut paljon arvokisoihin, Isometsä toppuuttelee puheita seitsemänneksi Rukan perinteisen kisassa hiihtäneestä olympiavoittajasta.

– Mutta kyllä hänestä päältä päin näkee, että hän haluaisi pärjätä paremmin tällä hetkellä. Urheilija on kuitenkin inhimillinen olento, ja hän pohtii varmasti kilpailun jälkeen näitä asioita, sillä kisa heijastaa aina sen hetkistä tilannetta, Isometsä summaa.   

Pärmäkoski starttaa ainoana suomalaisena kärkipäässä, kun Lillehammerin minikiertue hiihdetään päätöksen takaa-ajokisoilla sunnuntaina. 

Lillehammerin minikiertueen tilanne 2/3 kisaa:

Naiset

1. Charlotte Kalla    SWE 29.23,4
2. Therese Johaug     NOR    +2,5
3. Ebba Andersson     SWE   +14,3
4. Ingvild F. Östberg NOR   +19,8
5. Ragnhild Haga      NOR   +38,0
6. Krista Pärmäkoski  FIN   +39,3
7. Sadie Björnsen     USA   +50,3
8. Teresa Stadlober   AUT +1.04,9
9. Stina Nilsson      SWE +1.05,6
10. Evelina Settlin   SWE +1.07,0

Miehet

1. Sjur Röthe          NOR 39.50,1
2. Didrik Tönseth      NOR    +1,8
3. Emil Iversen        NOR   +11,5
4. Denis Spitsov       RUS   +32,7
5. Andrei Melnitshenko RUS   +37,8
6. Martin J. Sundby    NOR   +43,0
7. Simen H. Kruger     NOR   +44,0
8. Dario Cologna       SUI   +46,5
----------------------------------
23. Iivo Niskanen      FIN +1.33,1

Lue myös:

    Uusimmat