Islamilainen ääriajattelu muhii vankiloissa – lisää myös äärioikeistolaisen ajattelun suosiota

Radikaalin islamin suosio vankiloissa on lisännyt myös äärioikeistolaisen ajattelun suosiota, arvioi apulaisjohtaja Jaakko Jokinen Vantaan vankilasta.

Tutkintavankilana toimiva Vantaan vankila on yksi niistä paikoista, jonne islamilaista ääriajattelua ja sen vastustusta on alkanut kasautua.

– Isoimmat ryhmät tulevat ääri-islamilaisesta radikalisoitumisesta, Jokinen sanoo.

– Radikaalin islamin ja ulkomaalaisten lisääntyminen väistämättä johtaa siihen, että myös uusnatsiporukka nostaa asemaansa ja haalii rasistisesti ajattelevia jäseniä.

Jokinen arvioi, että sekä äärioikeistolaisia vankeja että radikaalin islamin kannattajia löytyy Suomen vankiloista kymmeniä. Hän on viime elokuusta saakka pyrkinyt paikantamaan ekstremististä ajattelua ja radikalisoitumista Vantaan vankilasta.

Jokisen mukaan radikaalin islamintulkinnan ehkäisemiseen voidaan tarvita ilmiön laajuuden mukaan esimerkiksi radikalisoituneiden vankien keskittämistä tai eriyttämistä ja tukitoimia. Hänen mukaansa ensimmäinen vaihe on saada kattava kuva ilmiön laajuudesta.

– Usein on kyse myös koulutusasioista. Esimerkiksi Afrikasta tulevat eivät välttämättä pysty lukemaan itse ja tulkitsemaan, mitä vaikka koraanissa lukee, Jokinen huomauttaa.

Tällaiset ihmiset tarvitsisivat koulutusta, koska saattaisivat muutoin olla helppo maali ääriajattelun levittäjille.

Myös masennus, päihdeongelmat ja syrjäytyminen voivat saada etsimään paikkaa radikaaliryhmästä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja