Islam-professori: Iskun taustalla yhteiskunnasta eriytyminen – "ideologia liimataan päälle"

Iskussa satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen eivät olleet vertailukohtana aiemmat terroriteot vaan enemmänkin kouluampumiset. Näin asiaa taustoitti MTV:n Huomenta Suomessa Helsingin yliopiston islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila.

– Näen tämän ensisijaisesti muutaman häiriintyneen ihmisen iskuna, jonka he itse varsin mielellään näkevät osana suurta maailmanlaajuista taistelua hyvän ja pahan välillä. Ja he ovat ilmeisesti hyvällä puolella omasta mielestään.

Iskun motiiviksi on arveltu satiirilehti Charlie Hebdon julkaisemia, uskontoa herjaavia kuvia, sekä aiemmin julkaistuja pilakuvia islamin profeetta Muhammedista. Hämeen-Anttila ei olisi niin suoraviivainen.

– Kun ajatellaan, että taustalla ovat häiriintyneet ihmiset, niin on paljon patoutuneita aggressioita, kokee yhteiskunnan ja ympäristön jollain lailla vihamielisenä, etsii sen kohteen, mikä häntä loukkaa ja suututtaa.

– Se, että kyseessä on Charlie Hebdo, niin se (viha) nousee aiemmista pilapiirroksista sekä ehkä näistä Isisiä vastaan leimatuista piirroksista. Mutta se on päälle liimattu etiketti sen sijaan, että kyseessä olisi tasapainoisia henkilöitä, jotka lähtisivät liikkeelle vain näiden kuvien takia.

Hämeen-Anttilan mukaan iskun taustalla ei ole päällimmäisenä syynä uskonto, vaan yhteiskunnasta eriytyminen.

– Eivät ihmiset tee väkivallantekoja puhtaasti ideologisista syistä, taustalla on ihmisen koko psykologinen tilanne, ja hän saattaa selittää itselleen asiaa niin, että valkoinen rotu on paras, käydään hakkaamassa maahanmuuttajia. Kyllä se lähtee ihmisen sisäisestä tilanteesta liikkeelle, ideologia liimataan päälle.

Eilisessä iskussa on kuollut 12 ihmistä, joista kaksi oli poliiseja. Toistakymmentä on loukkaantunut. Epäillyistä nuorin, 18-vuotias mies, ilmoittautui viime yönä poliisille. Kaksi muuta epäiltyä, 32- ja 34-vuotiaat ranskalaisveljekset, ovat yhä karkuteillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja