Iskuherkkiä hyvästä syystä: Kovat kivesfaktat, jotka jokaisen tulisi tietää!

Kiveksillä tarkoitetaan kivespussissa sijaitsevia miehen sukupuolirauhasia. Mutta miksi kivekset roikkuvat kehon ulkopuolella? Entä kuinka paljon spermaa kivekset tuottavat päivittäin?

Health-sivusto haastatteli miestenlääkäri Michael Reitanoa, joka kertoi, mitä jokaisen naisen ja miehen tulisi kiveksistä tietää.

1. Kivekset ovat siittiötehtaita

Kivesten päätehtävä testosteronin tuottamisen ohella on tehtailla siittiöitä, eli miesten sukusoluja. Jokainen sekunti kivekset tuottavat 1500 siittiötä. Tämä tarkoittaa huimaa 130 miljoonaa siittiötä per päivä. Luku vaihtelee yksilöittäin, mutta tyypillisesti kivespari valmistaa reilusti yli miljoona siittiötä päivittäin.

Keskimäärin mies tuottaa ejakuloidessaan puolikkaasta teelusikallisesta teelusikalliseen siemennestettä. Määrä sisältää eri määrän siittiöitä, Reitanon mukaan mitä tahansa väliltä 40–130 miljoonaa. Jos orgasmia ei tule, siemenneste yksinkertaisesti imeytyy takaisin elimistöön.

2. Kivekset roikkuvat kehon ulkopuolella hyvästä syystä

Siittiöiden tuotanto onnistuu vain ruumiinlämpöä alemmassa lämmössä, minkä vuoksi kivekset sijaitsevat elimistön ulkopuolella – toisin kuin naisten sukupuolirauhaset, munasarjat. Miehen hedelmällisyys voikin heiketä, jos kivekset ovat liian pitkään lämpimässä. Tästä syystä myös piilokiveksisyys – kiveksen sijaitseminen muualla kuin kivespussissa – voi aiheuttaa hedelmällisyyden laskua.

Kivespussin lihakset säätelevät osaltaan kivesten lämpöä: Jos kivekset ovat lämpimät, ne roikkuvat alhaalla ja kivespussi on löysä. Jos taas kivekset ovat kylmenneet, ne nousevat ylös lähemmäs kehoa ja kivespussi kiristyy.

3. Toinen kives roikkuu yleensä toista alempana

Vasen kives on usein oikeaa alempana. Tämäkin on kehon tapa säädellä sopivan lämpötilan ylläpitoa. Vaikka toisen kiveksen lämpötila muuttuisi, se ei vaikuta toisen kiveksen lämpötilaan yhtä paljon, kuin jos kivekset roikkuisivat aivan vierekkäin.

On myös tavallista, että kivekset ovat eri kokoiset – aivan kuten rinnatkin.

4. Isku kiveksiin vääntää miehen kaksin kerroin

Kivekset ovat elintärkeitä suvun jatkamiselle, mutta ne roikkuvat käytännön syistä haavoittuvasti kehon ulkopuolella. Luonto onkin kehittänyt kiveksille oman suojausmekanisminsa: äärimmäisen tuntoherkkyyden. Koska miehet tietävät kiveksiin osuvan iskun sattuvan, he todennäköisemmin suojaavat niitä vaaroilta.

Vaaratilanteessa apuun rientävät myös kivespussin lihakset, jotka vetävät kiveksiä lähemmäs vartaloa.

5. Tiukat alushousut voivat tehdä hallaa siittiöille

Human Reproduction -julkaisussa vuonna 2018 ilmestyneen tutkimuksen mukaan tiukat alushousut voivat nostaa kivespussien lämpötilaa ja sitä kautta vaikuttaa haitallisesti kivesten toimintaan ja vähentää sperman määrää. Spermanlaadustaan huolta pitävien miesten kannattaisikin suosia väljiä boksereita.

6. Kivessyövän vaara vaanii nuoria miehiä

Kivessyöpä on harvinainen mutta yleistyvä syöpä, jota esiintyy erityisesti nuorilla miehillä. Kivessyövän oireita ovat esimerkiksi kyhmy kiveksissä, suurentunut kives, paineen tunne kivespussissa tai vatsassa sekä alaselkä- ja vatsakivut.

Kivessyöpä on erittäin hyvin hoidettavissa, mutta kivesten säännöllinen tutkiminen on hyvä ottaa tavaksi. Jos kivesten koostumuksessa ilmenee poikkeavuuksia, kannattaa välittömästi olla yhteydessä lääkäriin.

7. ”Sinisten kivesten” ongelma on kasvaneissa kiveksissä

Olet saattanut kuulla termin ”siniset kivekset”. Kiihottumisen aikana peniksen ja kivesten verisuonet laajenevat. Jos veri ei pääse orgasmin ansiosta virtaamaan takaisin kehoon, genitaalialueelle saattaa jäädä turhan paljon verta. Samalla kivekset saattavat saada siniseen vivahtavan sävyn.

Tila on epämiellyttävä erityisesti siksi, että kivekset voivat verisuonten laajenemisen seurauksena muuttua kooltaan kaksinkertaisiksi. Jos orgasmi ei pura kiveksiin kertynyttä verta, miehen on vain odotettava raskaiden sukukalleuksiensa pienentymistä.

Entä miten kivekset tulisi ottaa huomioon suuseksin aikana? Näin miehet vastasivat kysymykseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja