Tunnetko kivessyövän oireet? Mene näistä merkeistä lääkäriin

Kivessyöpä on nuorten miesten sairaus. Jos kiveksissä havaitsee epäilyttäviä muutoksia, lääkäriin menoa ei pidä viivytellä. Yleisin oire ilmenee varhain, ja hoitotulokset ovat erinomaisia.

Katso yllä olevalta videolta, millaisista luomista ei tarvitse olla huolissaan.

Kivessyöpä on harvinainen, mutta yleistyvä syöpä. Kun sairastuneita vielä 1990-luvun lopussa oli Suomessa vuosittain noin 90, niin tällä vuosikymmenellä määrä lähentelee vuosittain jo kahtasataa.

Poikkeavan syövän kivessyövästä tekee se, että sitä esiintyy nimenomaan nuorilla miehillä. Suurin osa sairastuvista on pari-kolmikymppisiä, ja kivessyöpä onkin nuorten miesten yleisin syöpä.

Onneksi kivessyöpä on myös erittäin hyvin hoidettavissa. Valtaosa potilaista paranee – kasvaimen laadusta riippuen jopa sata prosenttia. Erinomaiseen ennusteeseen vaikuttaa kasvaimen löytyminen usein jo aikaisessa vaiheessa.

Lue alta, millaisten oireiden perusteella kivessyöpää osaa epäillä. Jos merkit tuntuvat sopivan itseen, kannattaa käydä tarkistuttamassa tilanne lääkärissä. Aina kyseessä ei ole syöpä, mutta jos on, on tärkeää aloittaa hoidot niin pian kuin mahdollista.

Omien kivesten säännöllinen tutkiminen on hyvä ottaa tavaksi. Sen voi toteuttaa helposti vaikka suihkutellessa. Kaikki kivesten koostumuksessa, koossa tai muodossa tapahtuvat muutokset kannattaa saattaa lääkärin tietoon.

Kyhmy kiveksessä

Kiveksen tulisi olla pinnaltaan tasainen ja liikkuva. Jos kiveksen sisällä tuntuu kiinteää tai kumimaista kiinteyttä, kyseessä voi olla kasvain. Asiaan kannattaa suhtautua vakavasti, sillä niin kauan kuin ei ole toisin todistettu, kaikkia kiveksen sisällä tuntuvia uusia muutoksia pidetään kivessyöpänä.

Suurentunut kives

Kiveksen koon muutos voi viitata kivessyöpään. Yleensä kiveksistä vain toinen suurenee. Joskus kipua ilmenee, mutta useimmiten ei.

Koon muuttumisen taustalla on yleensä hormonaalinen epätasapaino, jota voi ilmaantua tietynlaisten kiveskasvainten yhteydessä testosteronin vähentymisestä tai estrogeenin lisääntymisestä johtuen.

Paineen tunne kivespussissa tai vatsassa

Joskus kivessyöpä saattaa aiheuttaa painon tunnetta kiveksissä tai alavatsalla. Tunne voi johtua ylimääräisestä nesteestä tai suurentuneista imusolmukkeista.

Tiesitkö?

  • Kivessyöpiä hoidetaan ensisijaisesti kiveksen kirurgisella poistolla.
  • Seksuaalisuus ja hedelmällisyys säilyvät yleensä entisellään yhdelläkin kiveksellä.
  • Kivessyöpä itsessään saattaa kuitenkin heikentää siemennesteen laatua ja siten hedelmällisyyttä.

Rintojen kasvu tai arkuus

Jotkut kiveskasvaimet tuottavat hormoneita, jotka saavat rinnat aristamaan tai rintakudoksen kasvamaan. Miehen rintojen normaalia suurempaan kasvuun viitataan gynekomastiana. Samaan aikaan voi esiintyä myös seksuaalista haluttomuutta tai impotenssia.

Kannattaa huomata, että rintojen kasvu on myös luonnollinen osa monien nuorten miesten kasvua ja että myöhemmällä iällä rintoja voivat kasvattaa hormonituotantoon vaikuttavat muut sairaudet tai lääkkeet. Toisinaan rintojen kasvu johtuu myös yksinkertaisesti lihomisen seurauksena tapahtuvasta rasvakudoksen lisääntymisestä.

Lääkäriin kannattaa mennä, jos rinnat kasvavat huomattavasti murrosiän jälkeen ja ennen eläkeikää.

Alaselkä- ja vatsakivut, hengenahdistus ja yskä

Alaselkäkipua ja hengästymistä tai hengenahdistusta ilmenee yleensä pidemmälle edenneen kivessyövän yhteydessä. Tällöin syöpä ei rajoitu enää pelkkiin kiveksiin vaan on mahdollisesti levinnyt vatsaontelon takaseinämän imusolmukkeisiin sekä keuhkoihin. Veriyskä on niin ikään aina vakava hälytysmerkki.

Lähteet: Men’s Health, Kaikkisyovasta.fi, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja