Isis vahvistaa organisaatiotaan huumekaupoilla – asiantuntija: "Toiminnalla tavoiteltu rahaa taistelijoiden palkkoihin ja viranomaisten lahjontaan"

7:50
Jättimäinen huumetakavarikko oli iso isku Isisille: saa suuren osan rahoituksesta järjestäytyneestä rikollisuudesta.

Italian poliisi teki keskiviikkona mittavan huumetakavarikon, jossa kolmesta rahtilaivasta löytyi 14 000 kiloa amfetamiinia.

Laivat olivat tulossa Syyriasta, ja viranomaiset epäilevät huumeiden lähettäjäksi Isis-terrorijärjestöä. 

Amfetamiini on ollut pitkään terroristijärjestön rahoituskeinoja, kertoo maanpuolustuskorkeakoulun dosentti, majuri Antti Paronen.

– Organisaatio rahoittaa toimintaansa huumekaupalla, prostituutiolla ja varastetun tavaran kaupalla. Siis klassisella järjestäytyneen rikollisuuden toiminnalla, Paronen sanoo.

Paronen ei pidä tätä erityisen yllättävänä.

– Ehkä yllättävää on se, että tuo määrä on noin valtava, ja se on noin selkeästi organisoitu, ja se on kytkeytynyt italialaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

– Eli tällaiset verkostot ovat olemassa, ja niitä tahdotaan hyödyntää myös tällaisessa jihadistisessa liikehdinnän rahoittamisessa.

Paronen kertoo, että toiminnalla on tavoiteltu rahaa muun muassa taistelijoiden palkkoihin, viranomaisten lahjontaan ja turvatalojen rakentamiseen. Parosen mukaan huumausainetta on käytetty myös Isiksen taistelijoiden keskuudessa suorituskyvyn parantamiseen.

Isisin iskumäärät ovat lisääntyneet

Viime aikoina Isis on lisännyt iskutahtiaan erityisesti Irakin alueella.

– Ja nähtävästi nyt pystyy ylläpitämään huumausaineita tuottavia verkostoja Syyrian puolella. Organisaatio rakentaa itseään.

Myös koronavirus on vaikuttanut osaltaan Isiksen toimintaan, sillä se on luonut turvallisuustyhjiöitä.

– Erinäiset eurooppalaiset maat ovat vetäneet sotaväkeä pois Isiksen vastaisista operaatioista ja koulutusoperaatioista.

Takavarikoitu huume-erä oli captagon-nimistä amfetamiinin johdannaista. 

Captagon on lääkeainemerkki, jota käytettiin 1960-luvulla narkolepsian ja masennuksen hoitoon. Sen sisältämä fenetylliini hajoaa elimistössä amfetamiiniksi ja teofylliiniksi. Pillerit saattavat nykyään sisältää myös muita amfetamiineja ja esimerkiksi kofeiinia.Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja