Italian poliisi takavarikoi 84 miljoonaa pilleriä Isisin tuottamaa "taisteluhuumetta" – laivasta löytynyt miljardin arvoinen huumetakavarikko on maailman suurin

1:03
Katso Italian poliisin julkaisemalta videolta, minkälaisiin paikkoihin ennätykselliset 84 miljoonaa huumepilleriä oli kätketty.

Italian poliisi kertoi keskiviikkona saaneensa jopa lähes 13 000 kiloa amfetamiineja, joiden se kertoo olevan peräisin Isis- terroristiryhmältä. Uutistoimisto Reutersin mukaan kyseessä on maailman suurin yksittäinen huumeratsia.

Italian poliisi mukana he takavarikoivat kolme rahtilaivaa, jotka oli ankkuroitu Italian Salernon satamaan.

Laivojen sisältä rikostutkijat löysivät noin 84 miljoonaa Captagon-nimistä pilleriä laivan koneiston ja rahtina olleiden suurten paperisylinterien sisältä. Voit katsoa jutun yhteydessä olevalta videolta, minkälaisista paikoista huumeita löydettiin.

Pervitiiniin verrattu huume tuottaa pelottomuutta

Captagon on lääkeainemerkki, jota käytettiin 1960-luvulla narkolepsian ja masennuksen hoitoon. Sen sisältämä fenetylliini hajoaa elimistössä amfetamiiniksi ja teofylliiniksi. Pillerit saattavat nykyään sisältää myös muita amfetamiineja ja esimerkiksi kofeiinia.

Captagon on ollut suosittua Lähi-Idässä, jossa sitä on käytetty "taisteluhuumeena". Se vaikuttaa piristävästi ja saa aikaan pelottomuutta. Sitä on verrattu pervitiiniin, jota Suomen sodissa aikoinaan käytettiin.

Yhdysvaltojen huumerikospoliisi DEA:n mukaan Isis on tuottanut Captagonia omille sotilailleen ja myynyt sitä ulkomaille rahoittaakseen terroristiryhmän toimintaa. Myös aiemmin Euroopassa on takavarikoitu pienempiä, mutta silti merkittäviä Captagon-lasteja.

Korona on saanut rikolliset kääntymään Syyrian puoleen

Rikostutkijoiden mukaan kellään yksittäisellä rikosjärjestöllä ei ole varaa ostaa näin suurta yksittäistä huume-erää, joten niiden uskotaan olevan tarkoitettu levitykseen useammalle ryhmälle Eurooppaan.

Tutkijat arvioivat, että koronaviruksen vuoksi eurooppalainen huumetuotanto ja -jakelu on käytännössä seisahtunut, joten huumekauppiaat ovat kääntyneet Syyrian markkinoiden puoleen. Siellä tuotanto ei vaikuta pysähtyneen pandemiasta huolimatta.

Tutkijat yrittävät nyt tunnistaa kaikki poikkeuksellisen suureen huumelastiin linkittyneet henkilöt ja rikollisryhmät.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja