Irti oravanpyörästä – näin luonto hoitaa stressin merkit piiloon

Hyvinvoinnin välineet ovat suomalaisia lähellä.

Suomen luonto tarjoaa kattavat antimet hyvinvointiin. Stressin ehkäisyn ja ihonhoidon suhteen luonto-äiti on siunannut erityisesti suomalaisia. Hyvinvoinnin välineet ovat tärkeitä myös stressin hallinnassa ja sitä kautta oman kauneuden ylläpidossa. Ilmaisista kauneudenhoito- ja hyvinvointivinkeistä on siis syytä ottaa iloa irti, sillä stressillä tiedetään olevan useita huolestuttavia vaikutuksia ulkonäköön. Tiesitkö esimerkiksi, että stressi näkyy ihon lisäksi hiuksissa ja kynsissä?

Toivu stressistä alle tunnissa

Lääketieteellisten tutkimusten mukaan luonnossa oleskelu lieventää stressiä mittavissa määrin. Verenpaine, sydämen syke, lihasjännitys ja stressihormonien määrä vähenevät. Luonnossa oleskelun tiedetään myös lisäävän positiivisia ja vähentävän negatiivisia tunnetiloja, sekä edistävän keskittymis- ja suorittamiskyvyn palautumista.

Tutkimusten mukaan stressistä toipuminen alkaa luonnonympäristössä jo seitsemän minuutin kuluttua stressiä aiheuttavan tilanteen jälkeen. Mieliala kohenee 20 minuutissa ja tarkkaavaisuuden elpyminen alkaa 40 minuutin kuluttua.

Älä unohda luontoa kaupungissakaan

Myös kaupunkilaisten on syytä hakeutua vehreille alueille. Reippailu meren tai lammen rannassa tuo sopivan tauon kaupunkilaisen arkeen.

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa muistuttaa, että Suomi on jo luonnostaan hyvinvoinnin edelläkävijä. Vaikka Suomeen rantautuneet meditaatio ja mindfulness ovat uusia ja positiivisia buumeja, on Suomessa jo valmiiksi hyvin paljon hyvinvointia edistäviä asioita, joista on alettu kuitenkin vieraantua.

– Olemme metsäkansaa. Olemme aina kävelleet metsässä ja nauttineet luonnosta. Meillä on saunomiskulttuuri, rauhoittumiskulttuuri ja kesämökki, Anette Palssa luettelee.

Palssan mukaan negatiivinen ilmiö on se, että rentoutumisesta on tullut erillinen osa elämää. Se on siirtynyt itsestäänselvien asioiden listalta luksukseksi.

– Luonto ja rauhoittuminen eivät ole osa arkea, vaan suoritus, ihanaa kun voi mennä mökille rentoutumaan. Todellisuudessa asiat pitäisi tuoda jokapäiväiseen arkeen.

Palssa nostaa tässäkin esiin suosituskeskeisyyden ja sen unohtamisen, että hyvinvointi koostuu yksinkertaisista asioista.

– Tulisi ottaa aikaa pysähtyä, ettemme olisi kokoajan suoritus- ja oravanpyörässä. Mielihyvää kannattaa hakea kulman takaa luonnosta.

Harrasta luontoliikuntaa

Jätä puhelin kotiin tai ainakin äänettömälle, kun rentoudut luonnossa. Kuuntele luonnon omaa musiikkia, linnun laulua ja veden solinaa. Luonto tarjoaa hiljaisuutta, puhdistumista ja aitoa hyvinvointia. Nauti siitä. Hyödynnä luontoliikuntalajeja patikoiden, sienestäen ja marjastaen. Käy mahdollisuuksien mukaan veneilemässä järvellä tai nauti järvimaisemasta rannalta käsin. Pysähdy ja hiljenny. Anna luonnon rauhoittaa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja