Irja Askola haluaisi kirkon vihkivän homopareja

8:59

Helsingin piispa Irja Askola olisi halunnut, että kirkko olisi lähtenyt vihkimään homopareja.

Kirkko saattaa joutua erikoiseen tilanteeseen maaliskuussa uuden avioliittolain voimaantulon jälkeen.

Uusi laki sallii sama sukupuolta olevien avioliitot, mutta evankelisluterilainen kirkko ei homopareja avioliittoon vihi. 

Askola myöntää Huomenta Suomen haastattelussa, että kirkko ja piispainkokous joutuu taiteilemaan vaikean kysymyksen keskellä.

– Piispojen selonteko on varmasti pettymys suurelle joukolle. Se oli pettymys niille, jotka toivoivat rohkeampia askelia kohti samaa sukupuolta olevien vihkimystä. Osalle kirkon linjaukset ovat liian myötäsukaisia seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Selonteossa todetaan myös se, että kirkko on kohdellut väärin seksuaalivähemmistöjä, Askola sanoo.

Espoon piispa Tapio Luoma sanoo pitävänsä avioliittoa lähtökohtaisesti miehen ja naisen välisenä.

– Pidän kuitenkin todennäköisenä, että ennen pitkään myös meillä ollaan samassa tilanteessa kuin Ruotsissa ja Norjassa. Siellä kirkoissa vihitään myös samaa sukupuolta oleia pareja. Minusta tärkeintä on se, että menemme kirkossa tulevaisuuteen yhteisten pelisääntöjen mukaisesti. 

Helsinkiläisen Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala olisi vihkimyksiin valmis mutta aikoo noudattaa kirkon ohjetta. 

– Olisin valmis vihkimään mutta teen kuten oma piispani neuvoo. Monelle tää on oikeudenmukaisuuskysymys, yhdenvertaisuuskysymys. Mulle se on niiden lisäksi myös raamattukysymys. Kun mä katson Jeesuksen ja Paavalin etiikkaa. niin vahvasti se viesti on rakkauden kaksoiskäskyn kultaisen säännön myötä se miten Jope Ruonansuu tän sanoo, että aattelepa omalle kohalles. Asettuminen toisen asemaan on äärimmäisen tärkeä tässä. Mistä rakkaus on pois, mistä sitoutuminen on pois? Mä ajattelen että tällä me voidaan tukea kaikkia avioliitotja. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja