Iranista vankienvaihdossa vapautetut ruotsalaiset ovat palanneet kotiin – "Kokivat maanpäällisen helvetin"

EU-diplomaatti Johan Floderus oli tuomittu Iranissa elinkautiseen ja ehti olla vankeudessa yli kahden vuoden ajan. Saeed Azizi pidätettiin marraskuussa ja tuomittiin sittemmin viideksi vuodeksi vankeuteen.

Iranista vankienvaihdossa vapautetut Johan Floderus ja Saeed Azizi ovat palanneet Ruotsiin. Heidän lentokoneensa laskeutui Arlandan kentälle lauantai-iltana ja kaksikko pääsi tapaamaan perheenjäsenensä pian tämän jälkeen.

Floderus oli tuomittu Iranissa elinkautiseen ja ehti olla vankeudessa yli kahden vuoden ajan. Azizi pidätettiin marraskuussa ja tuomittiin sittemmin viideksi vuodeksi vankeuteen.

– Nämä kaksi ihmistä ovat kokeneet maanpäällisen helvetin, Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson sanoi lehdistötilaisuudessa lauantai-iltana ja tähdensi, että kaksikko on päässyt jälleen perheidensä luokse.

Ruotsi vapautti kaksikkoa vastaan Ruotsissa elinkautiseen vankeuteen tuomitun Hamid Nouryn, joka oli tuomittu osallistumisestaan joukkoteloituksiin iranilaisessa vankilassa 1980-luvun lopulla.

– Ymmärrän, että tämä herättää ristiriitaisia ​​tunteita, eikä vähiten iranilaistaustaisten ruotsalaisten keskuudessa. Hamid Noury ​​on tuomittu elinkautiseen vankeuteen murhasta ja vakavasta kansainvälisen oikeuden rikkomisesta, Kristersson sanoi.

– Tämä ei ollut yksinkertainen tasapainottelu, jonka hallitus teki, hän jatkoi.

Iran kieltäytyy keskustelemasta ruotsalaisvangista

Floderuksen ja Azizin lisäksi Iranissa vangittu ruotsalainen Ahmadreza Djalali ei kuitenkaan lukeutunut vankienvaihdossa vapautettujen joukkoon. Djalali on ollut vangittuna vuodesta 2016 lähtien ja sai Ruotsin kansalaisuuden vankeudessa ollessaan.

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan hallitus ja turvallisuuspalvelut olivat tehneet merkittäviä ponnisteluja saadakseen myös Djalalin vapautettua.

– Valitettavasti Iran kieltäytyy tunnustamasta häntä Ruotsin kansalaiseksi, sanoi Billström.

Kristerssonin mukaan Iran on täysin kieltäytynyt keskustelemasta Djalalista Ruotsin kanssa. Pääministerin mukaan neuvotteluissa saatu lopputulos on paras mahdollinen. Hallitus uskoo Kristerssonin mukaan, ettei neuvotteluissa olisi päästy mihinkään lopputulokseen, jos Ruotsi olisi kieltäytynyt neuvottelemasta ilman Djalalin mukaan lukemista.

Kristerssonin mukaan Omanilla oli myös osuutta ruotsalaisten vapaaksi saamisessa.

Floderus tuomittiin "korruptiosta maan päällä"

EU-diplomaatti Floderus vangittiin Iranissa vuonna 2022. Iran syytti Floderusta Iranin turvallisuuden vastaisista toimista, tiedustelutoimista Israelin kanssa ja "korruptiosta maan päällä". Korruptio maan päällä on maan vakavimpia rikoksia ja voi johtaa kuolemantuomioon.

Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2019 pidätetty Noury puolestaan tuomittiin Ruotsissa elinkautiseen vankeuteen osallistumisestaan ​​joukkoteloituksiin iranilaisessa vankilassa 1980-luvun lopulla.

– Hamid Noury, joka on ollut laittomasti vangittuna Ruotsissa vuodesta 2019, on vapaana ja palaa maahan muutaman tunnin kuluttua, Iranin ihmisoikeusneuvoston johtaja Kazem Gharibabadi kirjoitti X:ssä julkaistussa lausunnossa.

Nouryn tapaus liittyy ainakin Irakin ja Iranin välisen sodan loppupuolen tapahtumiin. Tuolloin ainakin 5 000 vankia surmattiin eri puolilla Irania kostoksi iranilaisen Kansan mujahedin -järjestön hyökkäyksistä.

Noury oli tuolloin työskennellyt apulaissyyttäjänä vankilassa lähellä Teherania.

Lue myös:

    Uusimmat