Muovailuvaha apuna – iPhonen sormenjälkitunnistinta onnistuttiin huijaamaan

Kiinalaisen startup-yritys Vkanseen johtaja Jason Chaikin esitteli tällä viikolla, kuinka iPhonen sormenjälkitunnistin on huijattavissa muovailuvahaa käyttämällä. Chaikin teki sormestaan tarkan muotin ja muotin avulla loi muovailuvahasta jäljitelmän sormestaan. Tuon jäljitelmän avulla Chaikin onnistui avaamaan puhelimen lukituksen sormenjälkitunnistinta käyttäen.

Sormenjälkitunnistimen huijaaminen ei ole täysin ennenkuulumatonta, sillä iPhone 5s:ssä käytetty ensimmäinen Touch ID -tunnistin saatiin aikoinaan huijattua hyvin tarkalla jäljennöksellä sormenjäljestä, ja vastaava temppu toimi myös ainakin Samsung Galaxy S5:n tunnistimen huijaamiseen.

Chaikinin tempauksen taustalla oli Vkanseen itse patentoiman teknologian esittely. Vkansee on kehittänyt tunnistimen, joka voi lukea sormenjäljen lasin läpi, eli puhelimessa tunnistin voitaisiin sijoittaa etupaneelin taaksen, sen sijaan että sitä varten pitäisi tehdä lasiin aukko. Lisäksi Vkansee kehuu heidän tunnistimensa käyttävän ”kolmannen asteen yksityiskohtia” sormenjäljen tunnistamiseen, tehden siitä erityisen tarkan. Tunnistimen sanotaan toimivan myös märän sormen tunnistamiseen, mikä nykyisin käytössä oleville tunnistimille on ongelma.

Niin Chaikinin käyttämässä muovailuvahatempussa kuin aiemmissakin sormenjälkitunnistimien huijaamisissa merkityksellistä on, että ne vaativat aikaa, vaivaa ja valmisteluja ennen tunnistimen huijaamista. Lisäksi esimerkiksi juuri iPhonen kohdalla tunnistinta voi yrittää höynättää vain muutaman kerran, sillä viiden epäonnistuneen yrityksen jälkeen laite vaatii pääsykoodin syöttämistä. Peruskäyttäjille ja arkisiin tilanteisiin sormenjälkitunnistimet ovat varsin käteviä laitteitapuhelimien suojaamiseen.

NBC Newsin artikkelissa kerrotaan, kuinka puhelinvalmistajat tutkivat jatkuvasti uusia keinoja laitteiden biometriseen suojaamiseen. Turvallisuusvaatimukset nousevat koko ajan, kun mobiililaitteisiin on yhdistetty esimerkiksi maksumahdollisuuksia, ja laitteilla voidaan siirtää suuriakin rahasummia.

Lue myös:

    Uusimmat