iPhone-huhut käyvät kuumina: tällaisia uudistuksia Applelta voi olla tulossa

Applen tänä vuonna odotettavat iPhone-mallit ovat jo nyt jatkuvasti esillä, vaikka puhelinten esittelyyn lienee aikaa vielä noin kahdeksan kuukauden päivät.

Huhut tulevista iPhoneista käyvät kuumina. Viime päivinä eniten huomiota ovat herättäneet OnLeaksin julkaisemat mallinnokset siitä, miltä uusi iPhone Applen kehittämien prototyyppien perusteella voisi näyttää.

OnLeaks on julkaissut viime viikkoina mallinnoksia kahdesta erilaisesta Applen kehittämästä iPhone-prototyypistä. Molemmissa on nähty takana kolme kameraa, mutta eri tavalla aseteltuna. Ensimmäisessä kamerakohouma oli varsin ruman näköinen – suuri ja epäsymmetrinen – ja nämä kuvat saivat varsin kylmän vastaanoton.

Myöhemmin nähdyissä uudemmissa mallinnoksissa kolme kameraa oli puolestaan sijoitettu horisontaalisesti taakse lähelle puhelimen yläreunaa ja keskimmäinen kameroista on LED-kuvausvalon ympäröimä. Verrattuna aiempaan ratkaisu vaikuttaa huomattavan elegantilta ja kompaktilta. Lisäksi OnLeaks kertoi, että tässä mallissa kolmesta takakamerasta kahden tarkkuudet olisivat 10 ja 14 megapikseliä, ja etukameran tarkkuus nousisi myös 10 megapikseliin.

Nyt lisää vettä iPhone-huhumyllyyn on heittänyt kiinalaisessa Weibo-palvelussa C Technology -tili, jolta on joskus aiemmin nähty oikeaan osuneita paljastuksia, minkä vuoksi tilin tietoja ei kannata ainakaan kokonaan sivuuttaa.

C Technologyn julkaisun mukaan tämän vuoden iPhone-malleissa nähtäisiin 1) kolmoiskamera, jossa yhdistyisi tavanomaisen laajakulmaisen pääkameran lisäksi superlaajakulmakamera sekä 3x-telekamera 2) 4 000 milliampeeritunnin akku 3) 15 watin langaton lataus 4) pienemmät näytönreunukset sekä 5) korkeamman 90-120 hertsin virkistystaajuuden näyttö.

Kolmen takakameran tulo uuteen iPhone-huippumalliin on monien huhujen perusteella jo lähes varmaa. Kameroiden yksityiskohdista ei kuitenkaan aiemmin oltu kuultu. Toistaiseksi iPhoneissa optisen zoomin määrä on rajoittunut 2x-tasolle. 4 000 milliampeeritunnin akku puolestaan tarkoittaisi merkittävää kapasiteetin kasvua iPhone XS Maxin 3 174 milliampeeritunnista, samoin 15 watin langaton lataus lisäisi huomattavasti tehoa tältä osin nykyiseen 7,5 watin enimmäistehoon verrattuna.

iPad Pro -laitteissa Applelta on nähty jo 120 hertsin ProMotion-näyttö, joten sama edistysaskel iPhoneissa ei olisi valtava yllätys. Suurempi virkistystaajuus tarkoittaa näytön kuvan päivittyvän tiheämmin, mikä tekee sisällön liikkeistä kuten käyttöliittymän animaatioista yhä sulavamman näköisiä.

Applelta odotetaan tänäkin syksynä kolmea uutta iPhone-mallia.

Esimerkiksi Wall Street Journalin mukaan Apple on jatkamassa tämän vuoden iPhone-uutuuksissa kolmen mallin strategialla, joista yhdessä on edelleen LCD-näyttöpaneeli kuten iPhone XR:ssä ja kahdessa OLED-näyttöpaneeli kuten iPhone XS:ssä ja iPhone XS Maxissa. Malleista edullisin eli iPhone XR:n seuraaja saisi myös kaksoiskameran, kun iPhone XR:ssä takana kameroita on vain yksi. Lisäksi huippumalliin olisi tulossa kolme takakameraa.

Tämän vuoden iPhone-uutuuksista ainakin yhteen on povattu kolmatta kameraa jo pidempään. Kyse voi olla 3D-mallinnuksessa hyödyllisestä ToF-kamerasta (time of flight). ToF-kamerat hyödyntävät laser-säteen kimpoamista takaisin ympäristöstä kuvauskohteen mallintamisessa. Tällaiset kamerat alkavat pikku hiljaa yleistyä älypuhelimissa: ToF-kamera on viime aikoina nähty jo Oppon Euroopassa RX17 Pro -nimellä tunnetussa puhelimessa sekä Honorin Kiinassa jo julkistetussa uunituoreessa V20:ssä, joka julkistetaan Euroopan markkinoille View 20 -mallinimellä Pariisissa 22. tammikuuta.

3D-mallinnuksessa edistyksellisemmästä ToF-kamerasta voisi olla hyötyä uusissa kuvausominaisuuksissa mutta myös lisätyn todellisuuden sovelluksissa.

Aiemmat huhut ovat kertoneet, että Applelta olisi tänäkin syksynä tulossa kolme uutta iPhone-mallia samankokoisilla näytöillä kuin mitä on iPhone XR:ssä (6,1 tuumaa) ja iPhone XS:ssä (5,8 tuumaa) iPhone XS Maxissa (6,5 tuumaa). Lisäksi luotettavana myös tunnettu analyytikko Ming-chi Kuo on kertonut Face ID -kasvojentunnistuksen olevan saamassa parannuksia. Samalla Kuo kuitenkin totesi, että ToF-kamera nähtäisiin ensimmäisenä iPhonen sijaan iPadissa, joka olisi tulossa loppuvuodesta 2019 tai alkuvuodesta 2020. Tämä herättää kysymyksiä siitä, onko iPhoneen odotettava kolmas takakamera lopulta todella ToF-kamera vai jotain muuta, esimerkiksi superlaajakuvakamera.

Muita muutoksia tulevissa iPhoneissa tulee olemaan luonnollisesti seuraavan sukupolven Apple-järjestelmäpiiri (”A13”) ja mahdollisesti kehittyneempi, ohuempi OLED-näyttötekniikka Samsungilta, mikä mahdollistaisi iPhonen ohentamisen tai huhutun suuremman akun samankokoisessa puhelimessa, sekä parannettu Face ID.

Suurin kysymysmerkki tällä hetkellä tämän vuoden iPhone-mallien osalta on liitäntä. Aiheesta on liikkeellä ristiriitaisia huhuja: odotukset siirtymästä USB-C-liitäntään ovat kasvaneet, mutta samalla osa lähteistä kertoo Applen aikovan yhä jatkaa omalla Lightning-liitännällään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja