Intialainen menu

  • Kookos-minttujogurttikastike
  • Viikunachutney
  • Laccha
  • Rogan josh
  • Mangolassi
  • Masala coffee
  • Chapati-leipä

Laccha

  • 1 punainen sipuli
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl kuminansiemeniä
  • 1/2 tl chilijauhetta
  • 2 isoa tomaattia, ohueksi viipaloituna
  • 1 iso kurkku, siemenet poistettuna, kuorittuna ja viipaloituna
  • 3 rkl sitruunamehua
  • mustapippuria

Lämmitä kuminansiemeniä paistinpannulla 1-2 minuuttia. Poista sen jälkeen kuminansiemenet paistinpannulta ja hienonna ne huhmareessa hienoksi jauheeksi. Sekoita kuminajauhe, chilijauhe ja viipaloitu sipuli hyvin keskenään. Asettele tomaatin viipaleet tasaisesti lautasen päälle. Seuraavaksi laita kurkkuviipaleet tasaisesti tomaattien päälle. Lopuksi laitetaan mausteiset sipuliviipaleet päällimmäiseksi. Kaada tilkka sitruunamehua tasaisesti salaatin päälle, mausta suolalla ja mustapippurilla

Laccha on erikoisuus Delhistä. Pääraaka-aineena on tomaatti ja sipuli. Se on helppo tehdä ja käy hyvin erilaisten mausteisten ja curry-lihapatojen kanssa. Se on erinomainen lisuke myös erilaisille intialaisille leiville.

Rogan josh

  • 8 valkosipulinkynttä, pieneksi pilkottuna
  • 6 cm kokoinen pala inkivääriä, kuorittuna ja raastettuna
  • 2 tl juustokuminaa
  • 2 tl chilijauhetta
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • 1 kg kuutioitua lampaanlihaa, 2-3 cm kokoisina paloina, luut poistettuna (hartiaa tai potkaa)
  • 5 rkl öljyä
  • 1 sipuli ohueksi viipaloituna
  • 3-4 tomaattia, pieninä kuutioina
  • 6 kpl kardemumman nuppuja
  • 4 kokonaista neilikkaa
  • 2 intialaista laakerinlehteä
  • 1 kanelitanko
  • 1/2 tl garam masala -maustetta
  • 2 dl Bulgarian jogurttia
  • suolaa

Sekoita silputtu valkosipuli, raastettu inkivääri, juustokumina, chilijauhe, paprikajauhe ja korianteri isossa kulhossa. Lisää lihapalat mausteiden joukkoon ja sekoita hyvin keskenään niin, että lihapalat ovat kauttaaltaan mausteseoksessa ja lisää vielä 1/2 dl ruokajogurttia. Peitä marinadi ja anna maustua vähintään kaksi tuntia tai yön yli jääkaapissa. Lämmitä isossa wokkipadassa tai isossa kattilassa 2 rkl öljyä. Lisää silputut sipulit. Anna sipulin ruskistua noin 8 minuuttia niin, että ne saavat vähän väriä. Lisää tomaattikuutiot. Anna seoksen hautua pehmeäksi massaksi. Seuraavaksi laita pannulle kardemummanuput, neilikat, intialaiset laakerinlehdet ja kanelitanko. Anna mausteiden lämmetä noin minuutin ajan niin, että aromit heräävät. Lisää marinoitu liha. Laske lämpötilaa, peitä wokki tai kattila ja anna maustua 15 minuuttia. Lisää vettä 1 1/2 dl. Anna hautua n 10 min. Lisää vielä n. 2-3 1/2 dl vettä ja anna hautua 40-50 minuuttia miedolla lämmöllä niin kauan että liha on pehmeää ja mureaa. Lisää lopuksi garam masala -maustetta ja 1-1 ½ dl ruokajogurttia. Mausta reilusti suolalla. Tarvittaessa voi lisätä chiliä, korianteria ja juustokuminaa oman maun mukaan. Ruoan kanssa tarjoillaan jasmiiniriisiä.

Tämä on yksi intialaisen keittiön klassikoista, jota voi helposti maustaa erilaisilla currytahnoilla ja tehdä eri variaatioita.

Masala Coffee

  • 5 dl maitoa
  • 1/2 dl sokeria
  • 3 cm tuoretta inkivääriä, kuorittuna
  • 2 tl kardemummaa
  • 1 kanelitanko
  • 1 l keitettyä kahvia
  • kaakaojauhetta

Laita kattilaan maito, sokeri, inkivääri, kardemumma ja kanelitanko. Anna hautua miedolla lämmöllä 3-4 minuuttia niin, että maito saa mausteiden aromin. Kaada tarjoilulaseihin ensiksi noin 1 1/2 dl kahvia ja päälle mausteista maitoa. Lopuksi ripottele kahvin päälle hieman kaakaojauhetta koristeeksi.

Tämä on Keralan alueen perinteinen versio cappuccinosta, jota saa melkein joka kadunkulmasta.

Mangolassi

  • 2 kypsää mangoa kuorittuna, viipaloituna ja kivi poistettuna
  • 2 1/2 dl maitoa
  • 2 1/2 dl maustamatonta jogurttia
  • (Lassiin ei kuulu sokeri, mutta voit lisätä sitä tarvittaessa)

Sekoita kaikki aineet tehosekoittimessa tai mikserissä. Tarjoile isossa lasissa pillin kanssa. Lassit ovat hyvin suosittuja juomia Intiassa. Ne saattavat olla suolaisia tai makeita, molemmat vaihtoehdot sopivat mausteisen curryn kanssa.

Kookos-minttujogurttikastike

  • 1 1/2 purkkia ruoka-/Bulgariajogurttia
  • 2 valkosipulinkynttä, hienoksi murskattuna
  • 1 rkl sitruunamehua
  • pieni nippu minttua, hienoksi silputtuna
  • 8 cm kurkkua, siemenet poistettuna ja pieniksi paloiksi viipaloituna
  • 4 tl kookoshiutaleita
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • suolaa maun mukaan

Sekoita kaikki aineet keskenään ja tarjoile chapati-leivän kera.

Viikunachutney

  • 100 g kuivattuja viikunoita, pieniksi paloiksi pilkottuna
  • 40 g tummaa fariinisokeria
  • 1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • ripaus chilijauhetta
  • ripaus juustokuminaa
  • ripaus suolaa (maun mukaan)
  • 2 dl vettä

Laita viikunat, fariinisokeri, vesi ja inkivääri kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15–20 minuuttia. Mausta suolalla, juustokuminalla ja chilijauheella. Anna seoksen jäähtyä. Laita seos tehosekoittimeen ja anna sakeutua pyreenomaiseksi tahnaksi. Jos tahna on liian paksua, lisää tilkka vettä. Tarjoile chapati-leivän kera.

Chapatien kanssa tarjoillaan pienissä kulhoissa myös kuivattuja aprikooseja, rusinoita ja pähkinöitä.

Chapati-leivät (Täysjyväleipiä)

  • n. 5 dl intialaista täysjyväjauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl öljyä
  • n. 3/4 dl lämmintä vettä

Sekoita ainekset ja alusta taikina. Anna taikinan seistä peitettynä vähintään puoli tuntia, parhaimman lopputuloksen saat, kun annat taikinan seistä noin kaksi tuntia.

Vaivaa taikinaa vielä hieman ennen leipien tekoa.

Muotoile 10–12 kpl n. 4 cm:n kokoista palloa ja pyöritä pallot kuivissa jauhoissa. Kaulitse palloista ohuita, pyöreitä, halkaisijaltaan n.15 cm:n kokoisia (rieskamaisia) leipiä.

Kuumenna valurautapannu ja paista leivät ilman rasvaa. Kun leivän pinta alkaa pullistella ja kuplia, käännä ja paista toinen puoli. Sivele sulatettua voita paistettujen leipien päälle ja peittele kankaalla, niin leivät pysyvät lämpiminä ja pehmeinä. Tarjoile heti.

Intialaisilla on monia erilaisia tapoja valmistaa Chapati-leipää, tämä ohje on muokattu suomalaiseen keittiöön sopivaksi.

Lue myös:

    Uusimmat