Intia ja Pakistan ampuivat tykistö- ja kranaattitulta Kashmirin rajan molemmin puolin –  useita kuolleita

Intian ja Pakistanin kiristyneet välit näkyivät tänään räjähdysherkkänä kiistellyllä Kashmirin alueella, jossa molempien maiden asevoimat ovat ampuneet toistensa puolella olevia kohteita tykistö- ja kranaattitulella.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vuorokauden aikana alueella on kuollut seitsemän ihmistä, joista Pakistanin puolella kaksi sotilasta sekä kaksi siviiliä. Intian puolella kuolonuhreiksi kerrotaan äiti ja tämän kaksi lasta.

Uutistoimisto AP:n tietojen mukaan uhreja olisi kertynyt jo kahdeksan, joista kuusi olisi siviilejä.

Yhteensä raja-alueella on kuollut noin tusina ihmistä viikon aikana.

Rajakahakat jatkuivat siitä huolimatta, että loppuviikosta Pakistan palautti Intiaan keskiviikkona pudottamansa intialaiskoneen pilotin. Pakistan kutsui vapauttamista rauhan eleeksi, kun taas Intiassa se tulkittiin diplomaattiseksi voitoksi.

Lentäjästä kuvattu video raivostutti intialaiset

Lentäjä nousi Intiassa lähes kansallissankariksi, ja hänen paluutaan odotti rajalla tuhansia ihmisiä lippuja heilutellen. Vapautuksen edellä Pakistan kuitenkin julkaisi nauhoittamansa videon, jossa pilotti kehuu Pakistanin armeijan toimintaa ja arvostelee Intian tiedotusvälineitä.

Intialaismedian tietojen mukaan lentäjä pakotettiin tekemään video ennen vapautustaan, ja vapaaksi päästessään tällä oli näkyvä musta silmä. Video on herättänyt raivoa intialaisessa sosiaalisessa mediassa.

Ulkomaat ovat vedonneet kahteen ydinasevaltioon, jotta konflikti ei kärjistyisi nykyisestä. Viimeisimmät jännitteet ovat seurausta Kashmirin alueella helmikuussa tehdystä itsemurhaiskusta, jossa kuoli kymmeniä Intian sotilaita.

Liennytyksen merkkinä Pakistan on ilmoittanut, että maiden välinen tärkeä junayhteys voi alkaa taas liikennöimään maanantaina.

Kiristynyt tilanne sai Pakistanin sulkemaan ilmatilansa, mikä on vaikuttanut maailmanlaajuisesti lentoliikenteeseen. Ilmatilan on määrä aueta kokonaan maanantaina.

Finnairin lennoissa Helsingin ja Intian, Vietnamin, Singaporen sekä Thaimaan välillä on viikonlopun aikana ollut myöhästymisiä. 

Lue myös:

    Uusimmat