Instagram-äitien synnytysvillitys voi saada monet pyörittelemään silmiään: "Onko silloin todella aika keskittyä ulkonäköön, kun on tuomassa ihmistä maailmaan?"

Valokuvaaja Erika kuvaa naisia, jotka eivät usko olevansa kuvauksellisia 3:42
Valokuvaaja Erika kuvaa naisia, jotka eivät usko olevansa kuvauksellisia

Netissä ihmetellään äitien tapaa meikata juuri ennen synnytystä. Moni käy jopa kauneushoidossa ennen synnytystä, jotta näyttäisi hyvältä kuvissa. 

Äitien toimintaa arvostellaan netissä usein, eikä uusi Instagram-trendi ole poikkeus. Moni on löytänyt ongelman äitien tavasta meikata tai huoltaa ulkonäköään juuri ennen synnytystä.

– Lapsen ensimmäinen oppitunti narsismista, 22 Words -sivusto toteaa.

64 prosenttia menee kauneushoitoon ennen synnytystä

Cosmetify-kosmetiikkaverkkokaupan kyselyn mukaan 64 prosenttia 18–31-vuotiaista naisista menee kauneushoitoon ennen synnytystä. Kyselyyn osallistui 2000 brittiä.

– Kun ajattelet naista saamassa lasta, ajattelet pörröttynyttä tukkaa. Pusseja silmien alla. Ai, ja uutta ihmistä, joka on yllättäen elossa, kun häntä ei aiemmin ollut. Mutta suurimmaksi osaksi ajattelet sitä, miltä äiti näyttää, eikö? Michael McCollor naljailee huumorintäyteisessä tekstissään.

"Onko silloin todella aika keskittyä ulkonäköön?"

Kyselyn mukaan 65 prosenttia poistattaa ihokarvojaan, 32 prosenttia käy kampaajalla ja 37 prosenttia hankkii suihkurusketuksen. McCollorin mukana moni nainen kokeekin painetta näyttää hyvältä "aina".

– Kysymys kuuluu, onko silloin todella aika keskittyä ulkonäköön, kun on tuomassa ihmistä maailmaan, McCollor miettii.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

McCollor toteaa tekstissään, että vaikka synnytys on luontainen osa elämää, nainen "on harvoin upeimmillaan tehdessään sitä".

– Naisten ei tarvitse näyttää hyvältä synnytyksen aikana. Naisten ei tarvitse näyttää hyvältä koskaan, jos he eivät halua, McCollor kuitenkin toteaa.

Onko normaalia näyttää aina kauniilta?

Kyselyn mukaan suurin syy kauneustoimenpiteille oli se, että äiti halusi näyttää hyvältä kuvissa ja vieraiden silmissä. Äidit eivät halunneet näyttää "väsyneiltä".

McCollor naljaileekin, että vauvalle on tärkeää opettaa alusta asti auringossa olemisen tärkeys näyttämällä hänelle "feikkiä, iholle suihkutettua esimerkkiä".

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Mutta onko normaalia näyttää aina kauniilta? Voisi väittää, että synnytys on aika, jona nainen luontaisesti näyttää uupuneelta. Hänhän tekee uuvuttavaa asiaa, mies kirjoittaa.

– Ehkä on olemassa aikoja, jolloin on itse asiassa outoa näyttää kauniilta? Rehellisyyden nimissä näyttää vähän oudolta, kun näkee jonkun täydellisessä meikissä sairaalassa vastasyntyneensä kanssa. Konteksti on kaikki – miksi olisi normaalia nähdä joku hottis paikassa, jossa ihmiset yleensä näyttävät ihan rumilta? Kuten ruokabuffetissa?

"Tunnemme, että nämä naiset ovat liian keskittyneitä ulkonäköönsä"

McCollor pohtii, miten paljon "outouden tunteesta" syntyy sen vuoksi, että ympäristön mielestä on väärin keskittyä kauneuteen synnytyksen hetkellä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Ehkä jollain tasolla tunnemme, että nämä naiset ovat liian keskittyneitä ulkonäköönsä. Ja voisi kuvitella, että se on vauvasta outoa. Hänhän on aina nähnyt vain kohdun seinän, ja ehkä kaksosensa. Ja sen vain tietää, ettei kaksonen meikannut itseään upeaksi,McCollor heittää.

– Mutta jos naiset tuntevat olonsa paremmaksi näyttäessään kauniilta synnytyksessä, keitä me olemme sanomaan, että he toimivat väärin?

McCollor itse antaisi kaikkien tehdä juuri niin kuin hyvältä tuntuu.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

– Ja jos jollekin tulee siitä outo olo, se kertoo enemmän heistä kuin heidän tuomitsevien ajatustensa kohteesta, hän toteaa.

– Synnytys on hullu, hullu juttu. Ketä kiinnostaa, mitä vaatii, että nainen selviää siitä? Mielestäni raskaana oleville naisille pitäisi antaa laillinen oikeus tehdä rikoksia, kun supistukset alkavat.

Lue myös:

    Uusimmat