Millainen on "oikea" yksinhuoltajaäiti? Nettikeskustelu velloo kuumana: "Tämä vähättelee oikeita sinkkuäitejä ja heidän kovaa työtään"

Sa'iydan mukaan yksinhuoltaja, joka saa lapsen hoitamiseen apua muilta, on silti "aito yksinhuoltaja". Netissä keskustelu aiheesta velloo kuumana: jotkut uskovat, ettei apua huoltajuuteen saava äiti voi olla aidosti "yksin".

On vaikeaa huoltaa lapsia yksin. Mutta jos lasten huoltamiseen ei saa minkäänlaista apua, elämä voi olla todella rankkaa, huomauttaa Sa'iyda Shabazz.

– Se, ettet saa taukoa, on hiton rankkaa. Sinkkuäidit eivät saa tehdä asioita vain itsekseen kovin usein. Omistamme koko elämämme pitääksemme perheemme pinnalla, Sa'iyda kirjoittaa Scary Mommy -sivustolla.

– Yksinhuoltajuudessa ei ole mitään helppoa. Siksi on tärkeää pitää yhtä. Se, että sanoo, että yksihuoltajat, joilla on apua – oli se sitten fyysistä, henkistä tai taloudellista – ovat jotenkin huonompia kuin yksinhuoltajaäidit, joilla ei ole apua, ei ole reilua kenellekään.

Isä on mukana kuvioissa

Sa'iyda on huoltanut lastaan yksin siitä asti, kun tämä oli kolmen kuukauden ikäinen. Myös lapsen isä on kuvioissa mukana – ainakin osittain.

– Muistan elävästi sen illan viime kesänä, kun lähetin hänelle tekstarin ja anoin häntä kunnostautumaan ja tukemaan minua. Hän oli viettänyt koko kouluvuoden joko hakien poikaamme koulusta tai vieden häntä sinne muutaman päivän viikossa – mutta hän ei koskaan viettänyt kauempaa aikaa pojan kanssa kuin mitä kotimatka kesti, Sa'iyda kuvailee.

– Ja kun kesä tuli, mies vain katosi. Se ei ensinnäkään ollut reilua lapsellemme, mutta mikä tärkeämpää, minä olin hukkumaisillani

Lopulta mies kunnostautui ja alkoi viettää lapsensa kanssa muutaman tunnin viikossa. Nuo ajat Sa'iyda käyttää ruokaostoksilla, hoitaen asioita, siivoten ja tehden töitä.

– Hiljattain toinen yksinhuoltajaäiti sanoi, että koska poikani isä on edelleen kuvoissa ja he viettävät aikaa yhdessä, en ole "oikea" yksinhuoltaja. Kuin sinkkuäitiydessä olisi erilaisia tasoja.

"Voin olla yksi niistä 'onnekkaista' sinkkuäideistä, joilla on apua, mutta..."

Sa'iyda huomauttaa, että yksinhuoltaja, joka saa toisinaan apua, on silti oikea yksinhuoltaja.

– Se, että olet yksinhuoltaja, jolla on tukiverkko, ei tarkoita, että voit vain ottaa ja lähteä koska vain haluat. Muutama tunti poissa työkeikan tai treffien takia voi viedä tuntien suunnittelun, Sa'iyda kuvailee.

– Suunnitelmia, jotka tehtiin kuukausia sitten, unohdetaan, ja sitten sen sijaan, että mies tekisi kompromissin, se olen minä, joka tekee uhrauksen. Voin olla yksi niistä "onnekkaista" sinkkuäideistä, joilla on apua, mutta jos pojallani on aika lääkäriin, se olen minä, joka joutuu olemaan pois töistä. Kun hän tarvitsee uudet housut, minä joudun ostamaan ne. 

Jokainen yksinhuoltaja on sankari

Sa'iyda myöntää, että äidit, jotka eivät saa apua, ansaitsisivat paljon enemmän. Sen sijaan he joutuvat ottamaan lapsensa mukaan pankkiin ja kauppaan, koska kukaan ei voi tulla auttamaan.

– Mutta tämä on se juttu: tuella on aina hintansa. Joku sanoo, että voi auttaa, ja tekee sitten oharit. Perheellä ja ystävilläkin on elämä etkä voi aina luottaa siihen, että he ovat paikalla sinua varten. Jokaista asiaa kohden, jonka saat tehdä, on sata asiaa, joita et saa tehdä.

Sa'iydan mukaan jokainen yksinhuoltaja on sankari, joka raataa lapsensa ja perheensä eteen silloinkin, kun tuntee epäonnistuvansa.

– Se, että sanoo, etteivät tukea saavat sinkkuäidit ole aitoja yksinhuoltajia siksi, että heidän exänsä maksaa elatusmaksuja, ei ole reilua, Sa'iyda sanoo.

– "Aito" yksinhuoltajaäiti on kuka tahansa äiti, joka on vanhempi ilman kumppania.

Sa'iyda kehottaakin yksinhuoltajia lopettamaan toistensa tuomitsemisen, sillä elämä on monille jo tarpeeksi rankkaa ilman sitäkin.

– Meidän pitäisi tukea toisiamme. Jumalattaret yksin tietävät, että me tarvitsemme sitä.

"Melkoista kukkua"

Netissä keskustelu aiheesta velloo kuumana. Vastustajiakin löytyy: osa uskoo, ettei tukea ja apua huoltajuuteen saava äiti voi olla "yksin".

– Kun minulla oli yhteishuoltajuus, kyllä, suhdestatukseni oli sinkku, mutta ei, en ollut sinkkuäiti. Jos sinulla on paskamainen exä lapsesi isänä ja hän menee ja tulee, tai ei ole paikalla ollenkaan, sitten kyllä, olet yksinhuoltaja. Mutta jos lapsellasi on isä elämässään, isä, joka auttaa rakastamaan, kasvattamaan ja tukemaan lastasi ja yhteishuoltajuutenne toimii? Anteeksi, mutta kunnioittavasti olen (yksinhuoltajuudesta) eri mieltä, Jennie Henke kirjoittaa.

– Melkoista kukkua. Tuella, jota saat muilta, voi olla valtava ero: lastenhoitoa, sosiaalisuutta, lainaamista, apua shoppailussa ja kotiaskareissa, missä vain. Varsinkin, jos ihminen on vähätuloinen tai yksin, Maria Gram sanoo.

– Et voi olla "sinkkuäiti", jos sinulla on kaksi tulonlähdettä. Se vähättelee oikeita sinkkuäitejä ja heidän kovaa työtään, Abby Wahlen sanoo.

"Silti minä teen kaiken"

Moni on kuitenkin kiitollinen tekstistä ja tunnistaa siitä itsensä.

– Jos olet vanhempi, joka ei ole sitoutuneessa suhteessa, olet sinkkuvanhempi. Ei tämä ole niin vaikeaa, Valerie M Cody toteaa. 

– Olen sinkkuäiti. Asumme kyllä äitini kanssa eikä poikani isä asu kovin kaukana. Mutta minä teen aivan kaiken poikani eteen. Tuen häntä taloudellisesti, tunnetasolla ja fyysisesti. Nousen aamulla ja teen kaiken. Maksan kaiken. Äitini auttaa läksyjen kanssa ja kokkaa pojalle, kun hän tulee kotiin. Mutta silti minä teen kaiken. Uusi kumppanini auttaa, miten voi. Mutta Matt on minun poikani, ei hänen. Se voi olla ajoittain hyvin turhauttavaa. Varsinkin, kun exäni ei kiinnitä mitään huomiota poikaamme, Sandi MacKenzie kuvailee.

– "Sinkku" tarkoittaa naimatonta ihmistä, joka ei asu yhdessä toisen kanssa. Kuka tahansa vanhempi, joka ei asu kumppaninsa kanssa, on sinkkuvanhempi, Cyn Moss sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat