Pinja jakoi itsestään rohkeasti alusvaatekuvan – kannustaa aitouteen: "Vartalostaan kuvia jakava nainen ei ole automaattisesti huomionkipeä tyrkky"

Pinja haluaa jakaa vartalostaan rehellisiä kuvia 0:51
Pinja haluaa jakaa vartalostaan rehellisiä kuvia

Pinja jakoi vartalostaan rehellisen kuvan, joka innosti muitakin jakamaan kuvia itsestään. Hän haluaa murtaa somessa vallitsevaa kiiltokuva-ajattelua. – Näytän ja käsittelen profiilissani totuudenmukaisesti sotkuja, mielenterveysongelmia, mahamakkaroita, aknea ja ihokarvoja, Pinja kuvaa.

Kuvassa Pinja istuu sohvalla pitsinen aamutakki päällään. Sen alta kuultavat alusvaatteet.  

– Olen aina julkaissut itsestäni kokovartalokuvia, myös vähäpukeisempia, koostani tai vartaloni muutoksista riippumatta. Olen kokenut tärkeänä, että somessa näkyy myös aitoja vartaloita, Pinja, 24, sanoo.

Viisi vuotta sitten hän otti osaa A Beautiful Body -kampanjaan. Projektissa synnyttäneet naiset näyttivät kuvin, miltä heidän vartalonsa näyttää synnytyksen jälkeen.

Se oli eräänlainen enne nyt vallalla olevasta body positivity- eli kehopositiivisuusliikkeestä.

– Esimerkiksi Instagramissa pyrin murtamaan kiiltokuva-ajattelua. Näytän ja käsittelen profiilissani totuudenmukaisesti sotkuja, mielenterveysongelmia, mahamakkaroita, aknea ja ihokarvoja.

"Olisi tylsää, jos kaikki näyttäisimme samalta"

Pinja jakoi kuvansa myös Facebookissa ja pyysi muilta samanlaisia kuvia: aitoja ja rehellisiä. Osanottajien into yllätti.

– Osanotto oli huikea ja kuvia tuli mahtavista erilaisista vartaloista laidasta laitaan! Sain myös paljon kehuja ja kiitosta ketjun aloittamisesta, Pinja sanoo.

Pinjan ihannemaailmassa ihmiset olisivat tasa-arvoisia ja osaisivat myös kohdella toisiaan sen mukaan.

– Olisi tylsää, jos kaikki näyttäisimme samalta. Kuvaani sain positiivisen vastaanoton, mutta ihannemaailmassani en olisi saanut kuvia saatesanoin, joissa naiset vähättelivät tai jopa haukkuivat itseään. 

"Tuntui kuin kaikki se kahden vuoden taakka olisi nostettu pois"

Pinja on tottunut jakamaan kuvia itsestään ja elämästään sekä Instagramissa että blogissaan. Pari vuotta sitten hän koki kipeän eron.

– Koko tämä aika eron jälkeen on ollut hyvin epävarmaa ja tilanteet tuntuvat vaihtuvan koko ajan. Itsetuntoni on ollut myös aika pohjalla, Pinja kuvaa.

– Sinä päivänä, kun julkaisin tämän kuvan, heräsin aamulla aivan uuden tunteen kanssa. Tuntui kuin kaikki se kahden vuoden taakka olisi nostettu pois, ja siksi viihdyin omassa kehossani hyvin juuri silloin.

Hän ei oikeastaan tiedä, miten vapautui taakkansa alta. Osaltaan auttoi aika.

– Jatkoin väkisin elämää ja rakensin tulevaisuutta, että lapsillani olisi hyvä olla. Aloitin esimerkiksi opinnot yliopistossa ja keskityin opiskeluun. Nyt tulevaisuuden näkymät ovatkin selkeitä.

Selän takana puhuminen ei pelota

Yleensä Pinja saa kuviinsa positiivisia ja rohkaisevia kommentteja. Niitä lukiessaan hänelle tulee tunne siitä, että hän on mukana jossakin tärkeässä.

– Saan hyvin vähän kommentteja, joissa haukutaan. Luulen, että negatiivinen puoli tapahtuu selkäni takana.

Selän takana puhuminen ei Pinjaa pelota – onhan hän kasvanut pikkukylän tyttönä ja tottunut siihen, että ihmiset puhuvat toistensa asioista.

– Sitä tosin toivoisin, että nainen, joka jakaa kuvia vartalostaan, ei olisi automaattisesti edelleen huomionkipeä tyrkky, joka on valmis seksiin kenen tahansa kanssa. Olen ollut sinkku kaksi ja puoli vuotta, ja kyllähän miehiltä tulee vaikka minkälaisia ehdotuksia, Pinja sanoo.

– Tykkään kyllä huomiosta ja olla esillä, tietenkin, mutta vain, koska ajattelen siten saavani ajatukseni kuuluviin ja ajavani jotain asiaa. En mie huvikseni keikistele alusvaatteisillani, että katsokaa nyt minua ja laittakaa mahdollisimman monta ehdottelevaa ja esineellistävää viestiä.

"Body positivitysta on tehty vitsi"

Parhaiten mieleen jäävät kauniit kommentit. Niissä kerrotaan, miten Pinja on rohkaissut ja auttanut katsojaa hyväksymään myös oman itsensä.

– Sellaista palautetta on ihana kuulla. 

Kehopositiivisuus-liikkeestä hän on silti kahta mieltä.

– Asia on tavallaan kaksipiippuinen. Toisaalta olen sitä mieltä, että huikeaa, nyt ihmiset puhuvat tämän asian puolesta. Toisaalta olisi ihanaa, jos tällaisia liikkeitä ei erikseen tarvittaisi siihen, että ihmiset rohkeasti olisivat omia itsejään, Pinja sanoo.

Kehopositiivisuuteen, kuten muihinkin nettiliikkeisiin, liittyy myös väärinkäyttöä ja negatiivisuutta.

– Body positivitysta on tehty vitsi ja synonyymi ylipainon ihannoinnille. Minusta kyse on siitä, että on sinut oman kroppansa kanssa, vaikka on ihmisenä keskeneräinen. Vaikka hyväksyisi ylipainonsa, alipainonsa tai vaikka skolioosinsa, ei tarkoita, etteikö voisi haluta muutosta terveempään minään. 

"Kannattaa tehdä asioita, vaikka pelkää"

Pinja uskoo, että jokainen kokee joskus tarvetta kritisoida muita – se kuuluu ihmisluontoon.

– Ei kukaan ole täydellinen. Sanoisin, että kannattaa tutkiskella itseään ja sitä, mistä se kritisoinnin tarve oikeastaan kumpuaa. Ja siinä voi oppia ja kehittää itseään. Jos ei ole hyvää sanottavaa tilanteessa, jossa rakentavaa kritiikkiä ei ole pyydetty, voi olla myös hiljaa.

Hän uskoo, että teot merkitsevät sanoja enemmän. Siksi hän ei oikeastaan halua neuvoa ihmistä, joka ei vielä viihdy omassa kehossaan.

– Pyrin sen sijaan näyttämään esimerkkiä. Kannattaa tehdä asioita, vaikka pelkää ja on epävarma, sitä nimenomaan on rohkeus. Jos haluaa leikata hiukset, pukea punaisen mekon tai vetäistä jalkaan farkut, niin tee niin! Ainoa asia, joka sinua estää, olet sinä itse. Myös itsensä ja muiden kehuminen on hyvästä!

Lue myös:

    Uusimmat