Infektiolääkäri: Oireetonkin influenssa voi tarttua

Influenssa tulee - tarvitsenko rokotteen? 26:00

Influenssakausi alkaa Suomessa joulu-tammikuun vaihteessa. Infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen kehottaa kaikkia riskiryhmään kuuluvia ottamaan influenssarokotteen.

Influenssakausi alkaa joulu-tammikuun vaihteessa ja se kestää noin kolme kuukautta. Riskiryhmään kuuluvat saavat kausi-influenssarokotteen ilmaiseksi.

– Riskiryhmiä ovat raskaana olevat, pienet lapset, perussairaat ja yli 65-vuotiaat, infektiolääkäri Eeva Ruotsalainen sanoi Studio55.fi-lähetyksessä.

– Pelkästään yli 65 vuoden ikä on itsenäinen riskitekijä vakavan influenssan saamiselle.

Ruotsalainen muistuttaa, että kaikilla influenssatartunnan saaneilla ei esiinny tyypillisiä influenssaoireita, kuten korkeaa kuumetta ja yskää. Vähäoireinen tai oireetonkin influenssa voi kuitenkin tarttua.

– On hyvä tiedostaa, että influenssa voi olla vähäoireinen tai se voi olla jopa oireeton. Puolet influenssatartunnan saaneista ovat oireettomia, mutta oireeton on myös tartuttava.

Ruotsalaisen mukaan on valitettavaa, että viime vuosina vain noin 40 prosenttia yli 65-vuotiaista on ottanut kausi-influenssarokotteen.

– Rokote ehkäisee parhaimmillaan joka toisen ikääntyneen influenssaan sairastumisen. Se ehkäisee myös keuhkokuumeeseen kuolleisuutta, ja sillä on merkittäviä vaikutuksia sydän- ja aivoinfarktin ehkäisemisessä.

Liittyykö kausi-influenssarokotteisiin narkolepsiariski? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat