Mainos

Imre Kertész sai kirjallisuuden Nobelin

Unkarinjuutalainen Imre Kertész on saanut tämänvuotisen Nobelin kirjallisuuden palkinnon.

Vuoden 2002 Nobelin kirjallisuuspalkinto on myönnetty unkarilaiselle Imre Kertészille. Unkarinjuutalainen Kertész on syntynyt 9.11.1929. Hänen pääteoksensa on vuonna 1975 ilmestynyt Roman eines Schicksallosen.

-Kertész kunnioittaa teoksissaan yksilön haurasta kokemusta historian barbaarimaista mielivaltaisuutta vastaan, toteaa Ruotsin Akatemia palkinnon myöntämisperusteluissaan.

Kertész itse oli keskitysleirin vankina Auschwitzissa ja Buchenwaldissa vuosina 1944-1945. Hänen muita teoksiaan ovat mm. Sorstalansag, joka kertoo omakohtaisesti kokemuksista kskitysleireillä sekä Kaddisch für ein nicht geborenes Kind (1990), Galeerentagebuch (1992) ja Fiasko (1999).

Kertész sai tänä vuonna saksalaisen Hans Sahl -kirjallisuuspalkinnon. Vuonna 1990 hänelle myönnettiin saksalaisen Axel Springer -kustantamon WELT-kirjallisuuspalkinto.

Kertészin teoksia ei ole tähän mennessä suomennettu, mutta kustannusyhtiö Otava on ostanut suomenkieliset oikeudet romaaniin Sorstalansag (Kohtalottomuus, 1975). Kirja ilmestyy suomeksi ensi syksynä. Romaani on julkaistu useilla kielillä, englanniksi nimellä Fateless, ruotsiksi Steg för Steg ja myöhemmin nimellä Mannen utan öde.

Otava kertoo jo jonkin aikaa tutkineensa mahdollisuuksia julkaista unkarilaista nykykirjallisuutta suomeksi. Toista vuotta sitten Otava pyysi lausunnon ja käännösnäytteen Kertészin romaanista Kohtalottomuus.

Viime vuonna Nobel-palkinto myönnettiin trinidadilaissyntyiselle brittikirjailijalle V.S. Naipaulille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.