IMF tyytyväinen muutoksiin Suomen sosiaaliturvassa – suosittelee vieläkin vahvempia kiristyksiä

Kansainvälinen valuuttarahasto pitää viimeaikaisia muutoksia Suomen sosiaaliturvaetuuksiin tervetulleina.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pitää Suomen hallituksen tavoitetta julkisen talouden alijäämän vähentämisestä tervetulleena, mutta tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan sen mukaan vahvempia politiikkatoimia.

Näkemys sisältyy IMF:n tiistaina julkaistuun lausuntoon Suomen talouden tilasta ja rahoitussektorin vakaudesta.

Lausunnon mukaan Suomen julkista taloutta on vakautettava tänä vuonna noin 0,25 prosenttia suhteessa bkt:hen ja sen jälkeen 0,5 prosenttia vuodessa, tavoitteena saada julkinen talous tasapainoon vuoteen 2028 mennessä.

Näin kuluttajien ja Elinkeinoelämän keskusliiton odotukset taloudesta eroavat 3:07
Katso: Näin kuluttajien ja Elinkeinoelämän keskusliiton odotukset taloudesta eroavat

Tämä alkaisi IMF:n mukaan vähentää julkista velkaa, auttaisi saamaan julkisen talouden kestävämmälle pohjalle ja kasvattaisi puskureita ikäsidonnaisten menojen odotetun kasvun varalle.

IMF pitää viimeaikaisia muutoksia sosiaaliturvaetuuksiin tervetulleina, mutta katsoo, että julkisia menoja olisi vähennettävä edelleen. Myös lisätoimia valtion tulojen kasvattamiseksi tulisi lausunnon mukaan harkita.

Rahoitusjärjestelmää pidetään kriisinkestävänä

Lausunnossa todetaan, että työllisyyden ja tuottavuuden vahvistaminen on edelleen ratkaisevan tärkeää talouskasvun kannalta.

IMF:n asiantuntijat suhtautuvat myönteisesti suunnitelmiin lisätä työllisyyttä sosiaaliturvaa uudistamalla ja työn verokiilaa pienentämällä.

Suomen rahoitusjärjestelmää IMF pitää kriisinkestävänä. Siinä nähdään kuitenkin haavoittuvuuksia, joita suositellaan seurattavan valppaasti.

Katso myös: Ministeriöltä talouden madonluvut - miten Suomen talous oikaistaan? Vieraana STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà ja Etlan ennustepäällikkö Päivi Puonti.

Ministeriöltä talouden madonluvut - miten Suomen talous oikaistaan? 10:30

Lue myös:

    Uusimmat