Kela: Hallituksen leikkaukset sysäävät yhä useamman nuoren pienituloiseksi

Laskelman perusteella leikkaukset vaikuttavat eniten työttömiin, yksin asuviin ja yksinhuoltajanuoriin.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemat leikkaukset sosiaaliturvaan lisäävät pienituloisten nuorten määrää Suomessa, Kela kertoo tiedotteessaan.

Kelan tekemän laskelman mukaan pienituloisuusaste kasvaa 20–29-vuotiailla nuorilla yhteensä 1,5 prosenttiyksikköä leikkausten seurauksena.

Tätä nuoremmilla eli 16–19-vuotiailla pienituloisuusaste kasvaa vähemmän eli yhteensä vain 0,8 prosenttiyksikköä. Kela tosin huomauttaa, että heistä iso osa asuu vielä vanhempiensa luona.

Kelan mukaan viidesosa 16–19- ja 20–29-vuotiaista nuorista on jo valmiiksi pienituloisia.

Hallitus ja oppositio ovat täysin eri linjoilla nuorten tulevaisuuden turvaamisesta 2:12
Katso: Hallitus ja oppositio ovat täysin eri linjoilla nuorten tulevaisuuden turvaamisesta (Seitsemän uutiset 21. marraskuuta 2023)

Kelan laskelmassa henkilö määriteltiin pienituloiseksi, jos hänen kotitaloutensa käytettävissä olevat tulot ovat alle 60 prosenttia väestön mediaanituloista. Esimerkiksi yhden hengen kotitaloudelle pienituloisuusraja oli laskelmassa noin 1 540 euroa kuussa.

Kahden aikuisen kotitaloudessa raja oli noin 2 310 euroa kuussa. Yhden 0–13-vuotiaan lapsen yksinhuoltajataloudessa raja oli puolestaan noin 2 000 euroa kuussa.

Tuhansia pienituloisia lisää

Kelan mukaan hallituksen leikkaukset vaikuttavat eniten työttömiin, yksin asuviin ja yksinhuoltajiin.

Esimerkiksi yksinhuoltajanuorilla pienituloisuusaste kasvaa noin kolme prosenttiyksikköä ja yksin asuvilla nuorilla noin 2,2 prosenttiyksikköä.

Määrällisesti pienituloisia yksinhuoltajanuoria tulee 350 lisää. Pienituloisten yksin asuvien nuorten määrä puolestaan kasvaa 6 400:lla.

Työttömien nuorten pienituloisuusaste taas kasvaa 3,6 prosenttiyksikköä eli 2 200 ihmisellä. 

Kelan mukaan tämä johtaa siihen, että yli puolet työttömistä nuorista on tällöin pienituloisia. Tällä haavaa pienituloisia työttömiä nuoria on 28 000 eli 47 prosenttia kaikista työttömistä nuorista.

Miksi pienituloisilta leikataan? – haastattelussa pääministeri Petteri Orpo 18:54
Miksi pienituloisilta leikataan? Haastattelussa pääministeri Petteri Orpo (Asian ytimessä 20. syyskuuta 2023)

Pienituloisuusaste kasvaa leikkausten myötä vajaat kaksi prosenttiyksikköä myös niillä nuorilla, joilla on töitä. Kelan mukaan työllisistä nuorista noin 8 000 putoaa pienituloisiksi.

Sen sijaan opintotukea saavien opiskelijoiden pienituloisuusaste vähenee noin yhden prosenttiyksikön, jos opintolainan lainatakaus lasketaan tuloksi. Jos takausta ei oteta huomioon tulona, opintotukea saavien opiskelijoiden pienituloisuusaste kuitenkin kasvaa 6,2 prosenttiyksikköä.

Laskentatavasta riippuen pienituloisten ja opintotukea saavien opiskelijoiden määrä siis joko vähenee 1 500:lla tai kasvaa 8 900:lla.

Mitä voimme oppia nuorten varjoäänestyksen tuloksesta? 2:30
Katso: Mitä voimme oppia nuorten presidentinvaalin varjoäänestyksen tuloksesta?

Lue myös:

    Uusimmat