Ilotulitteet voivat aiheuttaa paniikkia – lue uudenvuoden vinkit koiran omistajille!

Etsijäkoiraliiton vinkeillä turvaat koirasi uudenvuoden.

Koiralle uudenvuoden paukuttelu voi olla tuskaa. Kauniit ilotulitteet voivat olla koiralle hyvinkin pelottava paikka.

Uudenvuoden rakettien räiskyessä voi olla hyvinkin mahdollista, että koira lähtee karkuun pelottavaa ja ahdistavaa tilannetta.

– Äärimmäisen jännittynyt eläin ei pysty syömään, nukkumaan tai käymään tarpeillaan. Paukkuarka eläin voi oirehtia myös ripuloimalla. Vuoden vaihtuessa moni koira riistäytyy taluttimesta ja pakenee ilotulitusta kauhuissaan aiheuttaen vaaraa niin liikenteelle kuin itselleenkin, siksi koirat on hyvä ulkoiluttaa hyvissä ajoin ennen ilotulituksen alkamista. Paniikkiin joutunut koira voi eksyä kauas ja harhailla pitkään vieraassa ympäristössä kylmissään ja peloissaan, Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen kertoi  jo viime vuonna.

Lue vinkit karkaamistilanteisiin:

1. Älä etsi koiraa suurella porukalla. Se pelottaa karkuria.

1. Joku perheenjäsen voi jäädä karkaamispaikalle tai jätä katoamispaikalle oma vaatteesi ja herkkupaloja. Koira saattaa palata sinne, kun pauke loppuu. Jonkun on syytä olla kotona, sillä koira löytää usein kotiin. Kotiin palaamista voi helpottaa tekemällä sinne hajujälkeä omistajan hajulla tai ruokajäljellä (esimerkiksi vetämällä maassa sukkahousuja, joissa on herkullista märkäruokaa).

2. Kotipihalla tai katoamispaikalla kannattaa grillata esimerkiksi kertakäyttögrillillä. Grilli levittää ruoan tuoksun ja rauhoittaa koiraa.

Vinkkejä uudenvuodenaattoon:

  • Ulkoiluta koirasi ennen klo 18 ja seuraavan kerran reilusti jälkeen puolen yön.

  • Älä jätä koiraasi yksin illalla.

  • Ole erityisen tarkka kulkiessasi ovista, ettei koira pääse livahtamaan.

  • Älä pidä koiraa irti aidatullakaan pihalla.

  • Pidä kotona päällä radiota tai televisiota ja vedä verhot eteen.

  • Jos sisätiloissa oleva lemmikki on peloissaan, jätä pelko huomiotta ja käyttäydy neutraalisti.

  • Älä koskaan ota koiraa mukaan seuraamaan ilotulituksia.

  • Paukkuarkaa koiraa pelottaa myös ruudin haju, jonka se yhdistää ilotulitteisiin. Karkaamisvaara ei ole ohi pariin päivään, vaikka ilotulitteita ei enää ammuttaisikaan.

3. Ilmoita koirasta mahdollisimman laajasti: muun muassa www.karkurit.fi-sivustolle, kuntasi löytöeläintaloon, lyhtypylväisiin, lähitaloihin. Laita ilmoitukseen valokuva tai kuvaus koiran ulkonäöstä ja omat yhteystietosi. Huomioi, ettei koiran nimeä kannata laittaa ilmoitukseen. Nimellä huutelu vain pelottaa stressaantunutta koiraa.

4. Jos et ole ennen uutta vuotta ottanut talteen koiran hajua, tee se nyt siltä varalta, että etsijäkoiraa tarvitaan avuksi etsintöihin. Hajuksi käy esimerkiksi koiran kaulapanta, makuualusta, lelut tai hoitovälineet. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin.

5. Jos näet karkurin, yritä rauhoittaa alue ja toimi mahdollisimman rauhallisesti. Houkuttele koira luoksesi äänellä, leikkimällä tai herkkuruoalla. Älä huuda tai juokse koiran perään, vaan pyri saamaan se tulemaan luoksesi.

6. Koulutetut etsijäkoirat ovat läpikäyneet pitkän koulutuksen ja testit. Älä anna etsintätehtävää testaamattomalle koiralle. Karkulaiselle rakkaan kaverikoiran voi ottaa mukaan kävelemään karkaamispaikalle tai tekemään hajujälkeä takaisin kotiin.

7. Karkulaisen havainneiden ihmisten ei yleensä kannata yrittää ottaa sitä kiinni, vaan ilmoittaa havainnosta heti eläimen omistajalle tai Etsijäkoiraliitolle.

8. Etsintää ei pidä lopettaa epätoivoisena muutaman päivän päästä, sillä karkulaisia on saatu kotiin pitkienkin aikojen päästä.

Lähteet: Etsijäkoiraliitto ja HESY

Lue myös:

    Uusimmat