Ilotulitteet aiheuttivat taas useita silmävammoja: Ylilääkäri mainitsee yhden tuotteen nimeltä

Ylilääkäri ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista:"Joka vuosi on ohjeiden vastaista käsittelyä" 3:51

Uudenvuoden päivään klo 12 mennessä klinikassa on hoidettu kuutta ilotulitevamman saanutta potilasta, joista yksi vammautui pääkaupunkiseudulla, kertoo STT.

Silmävammoja saaneet olivat ilotulittajia ja katsojia. Yhtä lukuun ottamatta he olivat ilman suojalaseja, kertoo HYKS Silmätautien klinikka Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

HUSin silmätautien ylilääkärin Tero Kivelän mukaan joka vuosi on ”valitettavasti ohjeiden vastaisesti käsiteltyjä ilotulitteita”.

MTV Uutiset Live kysyi ylilääkäri Kivelältä, onko jotain erityistä ilotulitetyyppiä, joka aiheuttaa silmävammoja.

– Jos ajatellaan useampikin vuosi taaksepäin, niin sellainen nimeltä mainittu yksittäinen ilotulite, joka vuosittain esiintyy on Thunder King, Kivelä toteaa.

– Nytkin näistä vammoista kaksi oli varmuudella sen aiheuttamia ja kolmaskin kuulostaa siltä, että se on ollut tämänkaltainen tulite, Kivelä jatkaa.

"Vammat liittyvät enemmän alkoholiin"

Suomen Ilotulitus Oy:n markkinointijohtajan Harri Carlsonin mukaan Thunder King ei ole aikaisemmin noussut esille mitenkään poikkeuksellisena silmävammojen aiheuttajana.

– Thunder King ei ole erityisen vaarallinen tuote oikein käytettynä. Vammat liittyvät enemmän alkoholiin ja muuhun epäasialliseen käytökseen, Carlson sanoo.

– Se on tuote, jolla ilkivaltaa tehdään tavallista enemmän. Siihen on myös vuosien saatossa tehty muutoksia. Tulitteiden kappalemääriä vähennettiin huomattavasti kymmenkunta vuotta sitten, Carlson jatkaa.

Carlsonin mielestä kaikki silmävammat olisivat ehkäistävissä suojalasien käytöllä. Suojalasien käyttö ilotulitteita sytyttäessä onkin ollut pakollista vuodesta 2011 lähtien.

HUSin tietoon tulleista ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista kaikki paitsi yksi olivat sattuneet sellaisille henkilöille, joilla ei ollut suojalaseja.

– Myyntimäärät huomioiden silmävammoja tulee vähän. Kaksi vuotta on tehty todella kovia myyntejä. Korona on näkynyt positiivisesti kuluttajamyynnissä, Carlson sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat