Ilmiriita: WSOY:n ja Sofi Oksasen yhteistyö katkesi

WSOY ilmoitti tänään, että se ei enää jatkossa kustanna tämän hetken myyvimmän kirjailijan Sofi Oksasen uusia teoksia.

Menestyskirjailija Oksasen mukaan kyse on WSOY:n sopimusrikkomuksesta, jota toimitusjohtaja Anna Baijars ei ole korjannut.

- Sopimusasiat ovat luottamuksellisia, mutta olen ollut yhteydessä asiasta Suomen kirjailijaliittoon ja he ovat kanssani samaa mieltä siitä, että sopimusrikkomus on tapahtunut, joten kyse ei ole pelkästään minun haihattelustani, Oksanen sanoo.

Potkujen antaminen menestyskirjailijalle on äärimmäisen poikkeuksellista suomalaisessa kustannushistoriassa. Myös Sofi Oksanen on ihmeissään.

- Pidän hyvin erikoisena, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa, kun WSOY:ssä ovat yt-neuvottelut menossa, johto haluaa eroon selkeästi myyvistä kirjailijoista, toteaa Oksanen.

Oksasen mukaan hän ei ole suinkaan ainoa kirjailija, jolla on ongelmia Baijarsin kanssa.

"Suhde edellyttää molemminpuolista luottamusta ja kunnioitusta"

WSOY:n viestintä lähetti iltapäivällä lyhyen tiedotteen, jossa kerrottiin WSOY:n ja Sofi Oksasen yhteistyöhön tulevan muutoksia.

- Pitkällisen harkinnan jälkeen tehty päätös on ollut erittäin vaikea, mutta koemme sen nykytilanteessa valitettavasti ainoaksi mahdollisuudeksi. Kustantajan ja kirjailijan välinen suhde edellyttää molemminpuolista luottamusta ja kunnioitusta. Sofi Oksanen on erinomainen kirjailija ja toivotamme menestystä hänen tuleville teoksilleen, toimitusjohtaja Anna Baijars toteaa tiedotteessa.

Kustantaja ei halua tässä vaiheessa kommentoida asiaa tämän enempää, sanoo WSOY:n viestintä- ja markkinointijohtaja Tarja Virolainen.

Oksanen on arvostellut Baijarsia jo pitkään

- Voihan tämän tulkita niinkin, että kaikki johtuu siitä, että olen jo pitkään puolustanut julkisuudessa WSOY:n vanhoja työntekijöitä, Oksanen hymähtää.

-Selvää on, että WSOY on jo menettänyt markkinointijohtajuutensa ja suuresta talosta on tullut pieni. Minun lähtöni ei tietenkään muuta tilannetta miksikään, sillä henkilöstöä on vähennetty rajusti jo pitkään, Oksanen sanoo. Hänen mukaansa myös Touko ja Aleksi Siltalan lähdöstä talon johdosta toivutaan edelleen.

"Kustantamoilta on tullut runsaasti tarjouksia"

Oksasella ei vielä ole uutta kustantajaa katsottuna.

- Olen saanut pitkin vuotta yhteydenottoja eri kustantamoilta, jotka ovat yrittäneet houkutella minua talliinsa eli valinnanvaraa on. Uskon, että myös yhteistyöhalukkuus johdon osalta tulee olemaan uudessa kustantamossa aivan eri luokkaa kuin WSOY:ssä, sanoo Oksanen.

Hän korostaa, että erimielisyys koskee hänen ja Anna Baijarsin yhteistyötä.

- Kustantajani Harri Haanpään kanssa ei ole ollut ongelmia, Oksanen täsmentää.

Oksaselta tulossa kaksi uutta teosta

Tämän viikon ajan Sofi Oksanen on kiireinen emännöidessään Suomessa tutustumismatkalla olevia ranskalaisia kirjakauppiaita ja toimittajia. Kirjailijan uusinta, muun muassa Finlandia- ja Pohjoismaiden neuvoston palkinnon saanutta romaania Puhdistus on myyty pelkästään Suomessa yli 140 000 kappaletta ja se on edelleen tämän hetken myydyin romaani meillä. Puhdistus on ilmestynyt lukuisille kielille ja elokuussa Puhdistus ilmestyy ranskaksi. Yhdysvalloissa teoksesta otettiin juuri kolmas painos.

Sofi Oksasen seuraava teos ilmestyy ensi vuonna, mutta romaani vasta vuonna 2012. Kummastakaan projektista Oksanen ei vielä halua tarkemmin kertoa.

WSOY on kustantanut Sofi Oksasen teokset Stalinin lehmät (2003), Baby Jane (2005), Puhdistus WSOY:n näytelmäkirjasarja (2007) ja Puhdistus (2008). Lisäksi Oksanen on toimittanut yhdessä Imbi Pajun kanssa teoksen Kaiken takana oli pelko (2009). Näiden teosten osalta yhteistyö jatkuu WSOY:n tiedotteen mukaan voimassaolevien sopimusten mukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja