Ilmastonmuutoksen torjunnassa myös yksittäisten ihmisten teoilla on merkitystä – "Kaikki teot eivät vaadi elämäntapamuutoksia"

Itse kukin voi vaikuttaa päästöihin 1:59

Jokainen voi vaikuttaa ilmaston lämpenemiseen omilla valinnoillaan. Mitä pienempi kunkin ihmisen hiilijalanjälki on, sitä parempi ympäristölle ja maapallon tulevaisuudelle.

Yksittäisen ihmisen valinnoilla on merkitystä, sillä 68 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä liittyy kotitalouksien kulutukseen. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2e/vuosi. Suurin osa tästä tulee asumisesta.

– Jos yksi ihminen jokaisesta suomalaistaloudesta pienentäisi hiilijalanjälkeään 20 %, Suomi saisi kasaan 40 % Pariisin sopimuksen vähennystavoitteesta, sanoo projektijohtaja Markus Terho Sitrasta.

– Kaikki valinnat eivät vaadi elämäntapamuutoksia, sanoo Terho.

Aloita sähköstä

Kahdenkymmenen prosentin tavoittelu on helpointa aloittaa sähköstä.

– Soita energiayhtiöön ja pyydä itsellesi vihreää energiaa, neuvoo Terho.

Tosin kaikille kotitalouksille ei riitä vihreää energiaa, jos kaikki haluaisivat ostaa sitä tänään. Mutta pitää muistaa, että kysyntä luo tarjontaa. 

– Yritysten on tarjottava kuluttajille ekologisia tuotteita ja palveluita. Lisäksi tuotteiden ja palveluiden on oltava myös mieluisia. Niistä on saatava hupia, hyötyä, ajan tai rahan säästöä sen lisäksi että ne ovat ekologisia, sanoo Terho.

Seuraava askel on vähentää punaisen lihan syöntiä ja yksityisautoilua.

– Kasvisruokapäivä 30 kertaa vuodessa ja sillä pienentää jo reippaasti yksilön kasvihuonekaasupäästöjä, sanoo Terho.

Kuluttajan tehtävä ei silti ole helppo. Ekologisestikin tuotettu ruoka voi muuttua vähemmän fiksuksi vaihtoehdoksi, jos se on kuljetettu kauppaan kovin kaukaa. Esimerkiksi kaukoidässä tuotetun soijan  ekologisuus voi vaarantua pitkän kuljetuksen takia. 


Lue myös:

    Uusimmat