Ilmassa jo asuntokuplan merkkejä

Asuntomarkkinat ovat käyneet viime aikoina kuumina halpojen korkojen takia. Asunnonostajia varoitetaan kuitenkaan luottamasta liikaa pelkästään alhaiseen korkotasoon, varoittaa Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola.

- Yleisesti ajatellaan, että halvat korot ovat asunnonostajan etu, mutta nyt keskellä taantumaa alhaiset korot ovat kääntäneet asuntojen hinnat nousuun. Halvat korot ovat siirtyneet suoraan asuntojen hintoihin, eikä tilanne näytä ostajan kannalta mitenkään valoisalta.

Metsolan mukaan nähtävissä on jo asuntokuplan merkkejä.

- Toivottavasti tälläista tilannetta ei olisi tulossa, mutta kyllä tässä vaaran merkit valitettavasti ovat olemassa.

Tilanne näkyy Metsolan mukaan pääkaupunkiseudun lisäksi myös muissa kaupungeissa:

- Tampere, Turku ja muut kasvukeskukset ovat niitä joissa tämä hintojen nousu näkyy.

Asuntolaina otetaan pisimmässä tapauksessa kymmeniksi vuosiksi. Ostajan kannattaakin pitää mielessä korkojen vaihtelu. Metsolan mukaan alhaisesta korkotasosta hyötyvät nyt etenkin ne, jotka ovat ostaneet asuntonsa muutama vuosi sitten. Uuden asunnon ostajan ei kannattaisi käyttää laskelmissaan tämän hetkistä korkoa vaan laskea todellinen hinta esimerkiksi viiden prosentin koron mukaan:

- Osa ostajista on varmasti hämääntynyt tästä matalasta korkotasosta, koska sehän on ihan selvä, että myyjät pyrkivät käyttämään hyväkseen tätä argumenttia, että kuukausierät tuntuvat kohtuullisilta nyt vähän isommassakin lainassa.

Kreikan kriisi lisäsi vuokra-asuntojen kysyntää

Kreikan talouskriisi ja sieltä koko Eurooppaan levinnyt epävarmuus näkyy myös asuntokaupoilla.

- Ainakin hetkellisesti Kreikan kriisin rajuus on säikäyttänyt. Muutaman viime viikon aikana on tehty selvästi vähemmän asuntokauppoja ja ihmiset ovat varovaisempia. Yksi merkki on myös se, että vuokra-asuntojen kysyntä on kasvanut, Metsola kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat