Ilmansaasteet lisäävät aivoinfarktin riskiä jo lyhyessä ajassa

Altistuminen ilmansaasteille saattaa tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa riskiä sairastua veritulpan aiheuttamaan aivoinfarktiin. Riski havaitaan viikon sisällä saastepitoisuuksien suurentumisesta.

Stroke-lehdessä julkaistun tutkimuksen perusteella sairastumisriskit suurentuvat varsinkin silloin, kun ilmassa on paljon hengitettäviä PM10-hiukkasia, niitä pienempiä pienhiukkasia ja rikkidioksidia. Riskit koskivat nimenomaan sydänperäisten veritulppien aiheuttamia aivoinfarkteja.

Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ne viittaavat siihen, että ilmansaasteet voivat aiheuttaa aivoinfarkteja jo pian altistumisen jälkeen. Lisäksi näyttää siltä, että ilmansaasteet lisäävät varsinkin veritulppien aiheuttamia aivoinfarkteja, mutta eivät välttämättä kaikkia muita aivoinfarktin alatyyppejä.

Aiemmissa tutkimuksissa ilmansaasteet on yhdistetty muun muassa sepelvaltimotaudin ja sydämen vajaatoiminnan riskiin sekä monien hengitysoireiden kehittymiseen. Sydän- ja verisuoniriskit johtuvat todennäköisesti kroonisesta tulehduksesta, mutta myös veren lisääntyneestä hyytymis- ja tukostaipumuksesta.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja siihen osallistui 13 500 aivoinfarktipotilasta. Tiedot potilaiden asuinalueiden ilmansaasteista saatiin 180 eri mittausasemalta.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja