Ilman turvavyötä turvatyynykin voi tappaa – käyttö unohtuu etenkin takapenkillä

Turvavyö jätetään kiinnittämättä takapenkillä ja taajamissa.

Liikenneturvan vuonna 2015 toteuttamien seurantojen mukaan turvavyötä käytettiin laiskemmin taajamissa kuin niiden ulkopuolella. Etupenkillä matkustavista 93 prosenttia käytti turvavyötä taajama-alueella, kun taajaman ulkopuolella vain neljällä prosentilla oli turvavyö jäänyt kiinnittämättä.

– Turvavyön suojavaikutus on taajamanopeuksillakin niin merkittävä, ettei turvavyön käyttöä tulisi ajatella hyödyllisenä ainoastaan silloin kun ajetaan kovemmilla nopeuksilla, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen painottaa.

– Se, että auto on varusteltu erilaisin turvatyynyin, ei myöskään ole syy jättää turvavyötä auki. Jotta turvatyynyt toimisivat kuten ne on suunniteltu, turvavyön tulee olla oikeaoppisesti kiinni. Ilman turvavyötä turvatyyny voi olla jopa tappava, Nieminen muistuttaa.

Turvavyötä kiinnitettäessä on huolehdittava siitä, että se on kunnolla kiristetty. Esimerkiksi toppatakki on hyvä riisua, jotta vyö tulee riittävän kireälle.

– Turvavyö tulee myös kiinnittää niin kuin se on tarkoitettu. Eli olkanauhaa ei saa laittaa kainalon alta tai selän takaa, Nieminen huomauttaa.

Turvavyötä käytettävä myös takapenkillä

Liikenneturva seuraa myös takapenkin turvavyön käyttöä taajama-alueella. Takapenkillä matkustavilla vyön käyttöaste oli etupenkkiin verrattuna selvästi vähäisempi; vain 88 prosenttia matkusti takapenkillä vyö kiinni.

Turvavyön käyttöastetta kaunistanee huolellinen suhtautuminen pienten lasten turvavyön käyttöön. Alle kouluikäisistä 98 prosenttia matkusti turvavyö kiinnitettynä tai esimerkiksi turvaistuimessa tai turvavyöistuimessa.

– Pienet lapset huolehditaan turvaistuimiin ja muistetaan varmistaa, että turvavyö on kiinni. Iän karttuessa turvavyön käyttöä ei ehkä samalla tavalla enää kontrolloida, eikä etupenkillä omaa vyötään kiinnittävä tule välttämättä tarkastaneeksi takapenkkiläisten vyötilannetta, Nieminen pohtii.

– Kuljettajan kannattaa ottaa tavaksi silmäistä kyytiläistensä vyötilanne. Törmäyksen sattuessa ilman turvavyötä istuva takapenkkiläinen tulee edessä matkustavan päälle. Vyötön matkustaja ei siis riskeeraa pelkästään itseään, vaan asettaa vaaraan myös turvavyötä käyttävän etumatkustajan.

Lue myös:

    Uusimmat