Ilja Janitskinille vuosi ja kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta

Ilja Janitskin tuomittiin yhteensä kuudestatoista rikoksesta 0:34

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut MV-julkaisun perustajan Ilja Janitskinin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-julkaisun ja Uber Uutisten toimintaan.

Kolmen syytekohdan osalta syytteet hylättiin.

Käräjäoikeus katsoi, että Janitskin oli vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018 verkkojulkaisujen omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja sekä sisällöistä vastannut henkilö.

Valheellisia tietoja ja halvetavia vihjauksia

Oikeuden mukaan Janitskin on viime kädessä päättänyt kaikesta verkkojulkaisuissa julkaistusta ja levitetystä aineistosta riippumatta siitä, kuka materiaalin on niiden lukuun alun perin kirjoittanut. Janitskin on oikeuden mukaan ollut vastuussa näiden julkaisujen toiminnassa tehdyistä rikoksista.

– MV-lehdessä on julkaistu lukuisia asianomistajia loukkaavia sekä rasistisia kirjoituksia. Kirjoitukset ovat sisältäneet valheellisia tietoja ja halventavia vihjauksia sekä henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita. Näiden kirjoitusten julkaisemisella ei ole ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä tai muutakaan hyväksyttävää syytä, oikeuden tiedotteessa sanotaan.

Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen

Käräjäoikeuden mukaan toiminnan motiivina on ollut muun muassa ihmisten maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa.

– Käyttämällä toiminnassa verkkojulkaisuja on asianomistajiin kohdistunut toiminta pyritty joukkoistamaan siinä myös onnistuen. Teot ovat olleet erittäin vahingollisia, tiedotteessa kuvataan.

Janitskin tuomittiin kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, kolmesta tekijänoikeusrikoksesta, kahdesta salassapitorikoksesta, kahdesta rahapelirikoksesta ja neljästä rahankeräysrikoksesta.

Käräjäoikeus on lisäksi tuominnut Venäjä-yhteyksistään tunnetun Johan Bäckmanin vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tuomio tuli Ylen toimittajaan kohdistuneesta vainoamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä sellaiseen.

Lue myös:

    Uusimmat