Mainos

IL: Lohjalla jo kolmas Creutzfeldt-Jakob-taudin uhri

Iltalehden tietojen mukaan Lohjalla on menehtynyt kolmaskin henkilö harvinaiseen Creutzfeldt-Jakobin tautiin. CJD on aivojen rappeutumistauti, joka johtaa kuolemaan yleensä 4-5 kuukaudessa.

Omaisten mukaan aiemmin terve keski-ikäinen mies kuoli Creutzfeldt-Jakobin tautiin vuoden 2009 loppupuolella, lehti kertoo.

- Onko Lohjalla jotain erityistä, joka lisää sairastumisriskiä. Tai onko Lohjalla ollut joskus käytössä sellainen verierä, josta tauti on levinnyt, menehtyneen läheinen pohtii Iltalehdessä.

Viikonloppuna uutisoitiin kahden kuolleen hiljattain Creutzfeldt-Jakobin tautiin Lohjan aluesairaalassa. Asiasta kertovan VästraNyland -lehden mukaan iäkäs mies kuoli viime viikolla ja keski-ikäinen nainen kesän lopulla.

Kyseessä ei hullun lehmän tauti

Emeritusprofessori Matti Haltia sanoi viikonloppuna MTV3 Uutisten haastattelussa, että Lohjan aivosairaudet ovat todennäköisesti sattumaa.

Taudilla on biologinen yhteys nautaeläimillä tavattuun BSE-tautiin eli niin kutsuttuun hullun lehmän tautiin.

– Mutta näiden kahden ihmisen kohdalla ei missään tapauksessa voi puhua hullun lehmän taudista, yhteys kahden taudin välillä on ainoastaan luokittelullinen. Taudit ovat ainoastaan biologisesti samankaltaisia - aivokudoksen muutokset mikroskoopissa muistuttavat näissä taudeissa toisiaan, Haltia kertoo.

Tilastollinen sattuma?

Haltia muistuttaa, että Suomessa on tuhansittain harvinaisia sairauksia. Se, että kaksi ihmistä kuolee lyhyen ajan sisällä samassa paikassa, on hänen mukaansa mahdollinen tilastollinen sattuma.

– Ei siitä voi pitkälle meneviä johtopäätöksiä vetää, Haltia summaa.

Lohja on 40 000 asukkaan kaupunki.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.