Mainos

Professori: Lohjan aivosairaudet todennäköisesti sattumaa

Emeritusprofessori Matti Haltia rauhoittelee uutisointia vakavasta aivosairaudesta. Västra Nyland -lehden mukaan kaksi ihmistä on lyhyen ajan sisällä menehtynyt Lohjan aluesairaalassa Creutzfeldt-Jakobin tautiin.

Taudilla on biologinen yhteys nautaeläimillä tavattuun BSE-tautiin eli niin kutsuttuun hullun lehmän tautiin.

– Mutta näiden kahden ihmisen kohdalla ei missään tapauksessa voi puhua hullun lehmän taudista, yhteys kahden taudin välillä on ainoastaan luokittelullinen. Taudit ovat ainoastaan biologisesti samankaltaisia - aivokudoksen muutokset mikroskoopissa muistuttavat näissä taudeissa toisiaan, Haltia kertoo.

Aikoinaan Isossa-Britanniassa jyllännyt "hullun lehmän tauti" siirtyi niihin aikoihin todennäköisesti myös pariinsataan ihmiseen Isossa-Britanniassa. Lisäksi tautia tavattiin muutamia kymmeniä tapauksia muualla maailmassa.

– Mutta kun naudan tauti eliminoitiin Isossa-Britanniassa, se loppui tietyllä viiveellä myös ihmisistä. Siinä taudissa taustalla oli luultavasti sairastuneen eläimen osien - lähinnä hermokudoksen - syöminen.

Haltia muistuttaa, että Suomessa on tuhansittain harvinaisia sairauksia. Se, että kaksi ihmistä kuolee lyhyen ajan sisällä samassa paikassa, on hänen mukaansa mahdollinen tilastollinen sattuma.

– Ei siitä voi pitkälle meneviä johtopäätöksiä vetää, Haltia summaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.