Ikkunanpesussa piilee riski talvella: "En suosittele" – jos kuitenkin peset, muista tämä niksi

1:01
KATSO MYÖS: Vuonna 2019 ikkunanpesijät joutuivat pelottavaan tilanteeseen, kun tuuli tarttui heidän työalustanaan toimineeseen koriin ja alkoi riepotella sitä. Oklahomassa. Video: CNN

Pakkaskelien ikkunanpesussa on riskinsä.

Joulusiivous alkaa pikkuhiljaa olla monen mielessä. Nappaa alkuun vaikkapa nämä ammattisiivoojien ja Marttojen vinkit joulunajan siivoukseen!

Mutta entäpä ne ikkunat? Voiko ikkunan tai parvekelasit pestä, jos ulkona on jo pakkasta? 

JM Suomen vastuukorjaustiimin takuutyönjohtaja Annika Kaasikin mukaan ikkunanpesu pakkasella voi olla virhe, joka voi lopulta pahimmillaan kustantaa sievoisen summan korjauksissa tai vähintäänkin pilata ikkunan estetiikan.

– Ikkunan tai parvekelasien pesussa on talvella se riski, että pesuaine voi jäätyä ikkunoihin nopeasti. Jos näin pääsee käymään, niin jäätyneen pesuveden hankaaminen naarmuttaa ikkunoita. En suosittele siis pesemään ikkunoita pakkasella, Kaasik selittää tiedotteessa.

Jos likaista ikkunaa ei kerta kaikkiaan voi sietää, on kuitenkin olemassa yksi niksi, jonka avulla pakkaspesu voi onnistua.  

– Tuulilasinpesunesteen lisääminen pesunesteen joukkoon estää jonkin verran jäätymistä. Tässä kuitenkin tulee olla myös tarkkana ja seurata koko ajan sitä, että onko jäätymistä kuitenkin tapahtunut. Toinen hyvä kikka saada likaa nopeasti irti, on lisätä tippa astianpesuainetta joukkoon. Se laimentaa laseihin kertynyttä, esimerkiksi liikenteestä tullutta likaa. Tässä pitää kuitenkin huomioida, että astianpesuaine ei tepsi pakkaseen toisin kuin tuulilasinpesuneste. 

Ikkunoita pestessä ei kannata käyttää liikaa tai liian happoisia pesuaineita. PH-arvo 6–8 on soveltuva lasien pesuun. Liian pesuaineen käyttö voi jättää lasin pintaan kalvon, joka kerää helposti uutta likaa.

Varaudu myös syksyn säillä

Pakkasen lisäksi myös syksyinen sää voi vaikuttaa lopputulokseen.

 – Jos on esimerkiksi kova tuuli, niin pesuvesi kuivuu liian nopeasti. Tällöin lopputuloksesta tulee niin sanotusti kirjava. Jos taas sataa, se tekee ikkunat monesti saman tien uudestaan likaiseksi. Ulkoilmasta tulee kaikenlaista likaa sadepisaroiden mukana.

Myös esimerkiksi liian kova auringonpaiste vaikuttaa pesutulokseen, sillä se kuivattaa pesuaineen nopeasti lasin pintaan.

 – Eli siis kannattaa valita tyyni, sateeton ja pakkaseton päivä ikkunoiden ja parvekelasien pesupäiväksi, Kaasik kiteyttää.

Jotta ikkunat ja parvekelasit pysyisivät ihanteellisessa kunnossa, Kaasik suosittelee pesua kahdesti vuodessa.

– Erityisesti keväällä siitepölykauden loppu on sellainen, johon yksi pesu on kannattava sijoittaa.

Entä tiesitkö, mistä auton ikkunoiden jatkuva huurtuminen johtuu? Lue Autoliiton koulutuspäällikön vastaus! Jos auton ikkunat ovat puolestaan jäässä aamulla, välttele tekemästä näitä virheitä!

Lähde: JM Suomi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja