Kevätsiivouksen aika! Puhdista ainakin nämä 5 paikkaa ja vältä virheet – "Voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen"

Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi? 0:19
Katso myös: Oletko koskaan pessyt tätä osaa suihkussasi?

Kevätsiivouksen yhteydessä on hyvä käydä läpi kaikki kodin nurkat. Kiinnitä erityishuomioita näihin viihteen paikkaan.

Kun kolmen minuutin pikasiivous ei enää riitä, on aika puunata koti huolellisemmin. Mutta osaatko keskittyä oikeisiin asioihin kevätsiivousta tehdessä? Rakennusyhtiö JM Suomen vastuukorjauspäällikkö Jenna Hakku vinkkaa tiedotteessa, mihin paikkoihin kannattaa siivouksen yhteydessä kiinnittää erityistä huomiota.

1. Lattiakaivo

Lattiakaivoon ja viemäriin kerääntyy nopeasti hiuksia, roskia, ja pesuaineiden jäämiä. 

Hakun mukaan suihkun ja pesutilojen lattiakaivon puhdistus kannattaa suorittaa ainakin kerran vuodessa, mutta ei ole huono ajatus tehdä sitä useamminkin. Puhdistusta vaativan lattiakaivon tunnistaa siitä, että se haisee tai vesi virtaa huonosti.

– Ennen puhdistuksen aloittamista kannattaa varata mukaan suojakäsineet omien käsien turvaksi, vanha tiskiharja putsausta varten sekä ruuvimeisseli lattiakaivon ritilän irrotukseen nostamalla. Puhdistusaineeksi sopivat yleispuhdistusaineet ja vesi.

Näin lattiakaivo puhdistetaan. Juttu jatkuu videon alla.

Hakku antaa myös kätevän vinkin:

– Yksi hyvä niksi on kaataa edellisenä iltana kaivoon pesuainetta ja antaa pesuaineen muhia siellä yön yli. Tämä helpottaa huomattavasti itse pesua seuraavana päivänä.

– Pahimpia virheitä lattiakaivoa putsatessa on se, että laittaa vesilukon huonosti paikoilleen. Tällöin kaivosta saattaa alkaa tulla epämiellyttäviä hajuja, vastuukorjauspäällikkö ohjeistaa tiedotteessa.

2. Parvekelasien pesu ja huolto

Parvekelasit olisi hyvä puhdistaa ainakin kerran vuodessa kunnolla. Keväällä on Hakun mukaan erinomainen säätila lasien puhdistukseen. 

– Oikean säätilan valinta on tärkeää. Laseja ei kannata pestä talvella kovassa pakkasessa, jolloin pesuvesi jäätyy parvekelasin pintaan, Hakku selitttää.

Ennen puhdistusta kannattaa varata käsien ulottuville esimerkiksi markettien siivous- tai pesuainehyllystä löytyvä teflon- tai silikonispray saranan voiteluun, vettä ja pesuainetta profiilien ja lasien puhdistukseen sekä ikkunan pesuun tarkoitetut välineet.

Mukaan kannattaa ottaa myös imuri, jolla saa alakiskoista pölyn pois. Saatat myös tarvita jotain varrellista pesuvälinettä, jolla saat liat pois ilman jakkaran apua.

– Hyvä niksi on myös availla ja käyttää laseja, mikä estää lian ja pölyn kertymistä osien väliin. Pahimpia virheitä puolestaan on käyttää likaisia työvälineitä, jolloin lasin pinta naarmuuntuu, Hakku vinkkaa.

Pesuaineeksi kannattaa valita neutraali puhdistusaine, joka sopii niin alumiiniprofiileille kuin laseillekin. Joissain tapauksissa pelkkä vesi saattaa myös riittää.

Älä käytä liikaa pesuainetta: se saattaa jättää lasin pintaan kalvon, joka kerää nopeasti uutta likaa itseensä. Noudata valmistajan ohjetta pesuainetta annostellessa.

3. Sauna

Kevätsiivouksen yhteydessä kannattaa putsata myös sauna, sillä sen materiaalit kuluvat sitä nopeammin, mitä enemmän puhdistamista laiminlyödään.

– Saunan oikeaoppinen pesu kannattaa aloittaa tyhjentämällä se ylimääräisestä tavarasta, kuten saunakiulusta ja kauhasta, sekä imuroimalla lattia, seinän, pinnat sekä katto. Sen jälkeen seuraa itse pesuvaihe, jossa veden lämpötila on ratkaiseva. Lauteet tulee kastella lämpimällä vedellä, jotta puun huokoset aukeavat. Tämän jälkeen laudepinnat pestään veteen sekoitetulla pesuaineella harjaa tai sientä apuna käyttäen.

Hakku muistuttaa, että on tärkeää käydä läpi lauteen kaikki pinnat.

– Myös alapuoli, sillä se on yleisin paikka, joka saunan pesussa jää pesemättä.

Viimeisen huuhtelun tulisi tapahtua kylmällä vedellä. Tämä sulkee puun syyt, jotta puun huokoset supistuvat ja lika tarttuu niihin vaikeammin.

– Tämän jälkeen pese lopuksi lattia. Myös kiuaskivet kannattaa vaihtaa kevätsiivouksen yhteydessä, Hakku neuvoo.

Millaiset asiat takaavat hyvät löylyt? Juttu jatkuu videon alla.

Hyvien löylyjen salaisuus – sauna-asiantuntija tyrmää tyypillisen virheen 14:58
Mikä on hyvien löylyjen salaisuus?

4. Uuni 

Likainen uuni ei ole ilo silmälle, mutta se myös käryää. Tiesitkö, että likainen uuni voi lisätä jopa sähkölaskua

– Ensin kannattaa ottaa uunista pois pellit ja ritilät. Myös irtoliat otetaan alussa pois pyyhkimällä. Tämän jälkeen suihkutetaan uunin pinnoille uunin pesuainetta, kunhan on ensin lukenut aineen käyttöohjeen. Sen jälkeen annetaan aineen vaikuttaa muutama tunti eikä haittaa, vaikka aine olisi yön yli uunissa. Lopuksi aine pyyhitään huolellisesti pois ja uuni on valmis.

Videolla näytetään, kuinka uunin saa puhtaaksi. Juttu jatkuu videon alla.

Pesetkö sinäkin uunisi liian harvoin? – Sähkölaskussa voi pian näkyä ikävä yllätys 1:54
Näin uuni puhdistuu.

Hakku muistuttaa, ettei uunin puhdistamiseen tai pinttyneen lian irrottamiseen tulisi käyttää mitään terävää esinettä.

– Se saattaa naarmuttaa uunin pintaa ja tehdä ikävää jälkeä, Hakku varoittaa.

5. Astianpesukone

 Myös astianpesukoneen puhdistaminen on tärkeää. Jos konetta ei huolla, vaikuttaa se käyttöikään. Tiskikone tulisi puhdistaa jopa kuukausittain.

Ennen puhdistusta kannattaa tutustua käyttöohjeisiin. On tärkeää käyttää vain koneen puhdistukseen tarkoitettua ainetta, eikä esimerkiksi käsitiskiainetta. 

– Käsitiskiaine vaahtoaa ja voi pahimmillaan rikkoa koko astianpesukoneen, Hakku varoittaa.

– Kun lähdet puhdistamaan konetta, ota alakori pois, jos mahdollista. Sen jälkeen irrota siivilät ja suihkuvarret, pese ne ja laita takaisin. Laita myös alakori takaisin. Pyyhi tiivisteet sekä koneen ulkosivu.

Hakku vinkkaa, että jos koneen pesutilassa on havaittavissa rasva- ja kalkkisaostumia, pesuainelokeroon voi laittaa konetiskiainetta. Tämän jälkeen voi koneen pestä ilman astioita pesuohjelmalla, jonka lämpötila on mahdollisimman korkea. Koneen pesuteho pysyy hyvänä, kun koneen pesee välillä erityisillä astianpesukoneiden puhdistusaineilla.

Lähde: JM Suomi

Lue myös:

    Uusimmat