Joulusiivous mielessä? Näillä vinkeillä saat siivouksen sujumaan

Kävikö kissallesi vahinko? Näin siivoat vahinkopissat lattialta pois! 2:10
Kävikö kissallesi vahinko? Näin putsaat vahinkopissat lattialta!

Kokosimme ammattisiivoojien ja Marttaliiton vinkit siihen, miten siivouksesta saa sujuvampaa. 

Kodin siivousta miettivän kannattaa suunnitella, miten ja milloin siivoaa, ohjeistaa Marttaliitto. Työt on hyvä jakaa eri päiville. Jos jaksaa siivota tasaisesti läpi vuoden, ei tarvitsisi yhdellä rytäkällä hoitaa suursiivousta vaikkapa juuri nyt ennen joulua tai turvautua likaa räjäyttäviin aineisiin.

Muista nämä vinkit aina arjessasi

Ulko-oven eteen kannattaa laittaa kynnysmatto. Jalkineet jätetään eteiseen.

Tavarat on syytä laittaa omille paikoilleen. Siten järjestys säilyy paremmin. Kannattaa pitää huoli siitä, että turhaa tavaraa ei ala kertyä kaappeihin ja pöydille.

Vanhat sanomalehdet ja mainokset on syytä viedä mahdollisimman pian paperinkeräykseen. Pullot kiikutetaan pikimmiten kauppaan ja lasipurkit lasinkeräykseen.

Tahrat on syytä poistaa mahdollisimman pian. Tuulettaa voi nopeasti ja tehokkaasti. Sisällä tupakointia ei suositella.

Huonekalujen siirtämistä helpottaa, jos kalusteiden jalkojen alle kiinnittää huopapalat. Tällöin vältytään myös lattiaan tulevilta naarmuilta. Lisäksi Marttaliitto suosittelee hankkimaan kunnolliset siivoustarvikkeet.


Sitten siivoushommiin – ammattisiivoojat antavat vinkkinsä

Mitä siivousprosessiin tulee, on Freskan ammattisiivoojilla antaa siihen muutama konsti. Ensinnäkin siivoukselle kannattaa asettaa aikaraja. Välillä ei jäädä puuhaamaan muita juttuja tai viestittelemään ystävien kanssa. Tunnissakin voi saada aikaan paljon.

Toisekseen siivousvälineet kannattaa ottaa etukäteen esille. Kun siivousliinat, pesuaineet, imurin ja mopin laittaa keskeiselle paikalle, ei niitä kaikkia tarvitse hakea erikseen.

Siivoojilla on usein tapana kostuttaa siivousliinoja valmiiksi odottamaan. Käytetyt liinat heitetään pyykkiin eikä samaa liinaa käydä joka välissä pesemässä.

Lisäksi kannattaa tehdä yksi asia kerrallaan. Moni siivooja siivoaa kodin vaihe kerrallaan, ei huone kerrallaan. Yhdellä kierroksella viedään vaikka roskat, toisella pyyhitään pölyt ja kolmannella hoidetaan imurointi. Aikaa ei mene edestakaiseen pyörimiseen tai välineiden vaihteluun.

Viides vinkki liittyy tasojen pyyhkimiseen. Kotiin kannattaa hankkia hyviä mikrokuituliinoja. Liina taitetaan ensin kahtia kerran ja sitten vielä uudestaan. Kun taitellulla liinalla pyyhkii tasoa, kannattaa ensin vaihtaa liinan puolta ja tarvittaessa voi taittaa uuden puhtaan puolen esiin. Näin likaa ei levitä ympäriinsä eikä tarvitse olla koko ajan huuhtelemassa rättiä.

Korona-aikana voi riittää normisiivous

Koronaviruspandemian aikana kotia kannattaa siivota säännöllisesti samaan tapaan kuin normaalitilanteessakin, ohjeistaa Allergia-, iho- ja astmaliitto. Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Virus voisi tarttua myös kosketuksen välityksellä pinnoilla, joille viruspartikkeleita on hiljattain päätynyt, mutta THL:n mukaan koronaviruspartikkelit eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään. 

Tavallisilla kotikonsteilla tulee edelleen riittävän puhdasta, mutta siivousta kannattaa tehostaa, jos kotona on flunssapotilas. Kerroimme maaliskuussa, miten jokainen meistä voi tehdä kotonaan koronasiivouksen.

Lähteet: Marttaliitto, Freskan tiedote, Allergia-, iho- ja astmaliitto, THL

Lue myös:

    Uusimmat