Iiron kallis sähköpyörä vietiin lukitusta varastosta – miehen nerokas kikka narautti varkaan suoraan poliisin syliin

Pyörävarkauksien määrä kasvanut 1:44

Noin kuukausi sitten innolla odotettu retki uimarannalle tyssäsi alkuunsa, kun tamperelainen Iiro Peltola huomasi sähköpyöränsä kadonneen taloyhtiön varastosta. Varastossa ollut toinen sähköpyörä ei ollut varkaalle kelvannut eikä murtojälkiä muutenkaan näkynyt. 

Hetken Peltola jo mietti, että onko hän itse unohtanut noin 2500 euron arvoisen pyöränsä jonnekin, mutta hetken pohdinnan jälkeen hän ymmärsi, että nyt on ollut röyhkeä varas asialla. 

Peltola teki rikosilmoituksen, johon poliisi vastasi nopeasti, ettei pyörävarkauksia pystytä juurikaan tutkimaan, jollei johtolankoja tai epäiltyä ole tiedossa. Peltola teki ilmoituksen vakuutusyhtiöön, josta hän sai korvauspäätöksen nopeasti.

Hän sai alleen uuden menopelin, mutta pyörävarkaus painoi silti mieltä.

– Se oli maantiemallin pyörä, johon oli sähkösarja laitettu jälkiasennuksena. Vaikka siitä ei itselleni taloudellista tappiota tullut, niin silti se varkaus ärsytti edelleen. 

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen

Tunnisti heti omansa

Lauantaina Peltolan kaveri, jolla oli Tori.fissä ilmoitus sähköpyörän ostamishaluista, kertoi saaneensa tarjouksen hyvin samanlaisesta pyörästä kuin mikä Peltolalta vietiin.

Peltola teki ostoilmoituksen itsekin ja pian sai tarjouksen – omasta varastetusta pyörästään. 

– Tiesin jo niistä kuvista, että se on minun pyöräni. Sovimme tapaamisen Nekalaan puiston kulmalle ja myyjä soitteli prepaid-numerosta. Täytyy sanoa, että ei ostajallakaan ole ihan puhtaat jauhot pussissa, jos näin pyörän ostaisi. 

Peltola ilmoitti "ostotapahtuman" ajan ja paikan poliisille, joka tuli partion voimin paikalle. 

– Poliisit olivat erittäin auttavaisia. Olimme myyjän kanssa sopineet tapaamisen kahdeksalta ja poliisit odottelivat vähän kauempana.

Räsyinen kaveri ilmestyi

Myyjä oli vielä vähän myöhässäkin, mutta ilmestyi lopulta paikalle.

– Hän oli nuori kaveri, aika räsyisen oloinen. 

Peltola otti pyörän koeajoon, joka suuntautui poliisien luokse.

– Huikkasin, että tämä on pyöräni ja tuossa on punatakkinen nuori mies, joka tätä varastettuna kauppaa. Poliisit menivät paikalle ja katsoivat kaverin läpi. Jotain muutakin taisi tässä tarkastuksessa löytyä, joten poliisit ottivat hänet talteen. 

"Suunnaton riesa"

Peltola jatkoi pyörällä kotiin ja otti vakuutusyhtiöön yhteyttä. Nyt edessä on asioiden sopiminen, sillä hän on ehtinyt saada jo korvaukset ja ostaa uuden pyörän. 

– Vähän pyörä oli varkauden aikana kärsinyt vauriota, täytyy katsoa mitä sille nyt tapahtuu. Periaatteellisesti halusin sen kuitenkin takaisin, vaikka se nyt menisi vakuutusyhtiölle tai muualle.

Hän kertoo kuulleensa, että pyöriä, varsinkin sähköpyöriä varastetaan nykyään paljon. 

– Meiltäkin on pari pyörää lähtenyt firmasta ja yhden osakkaan kivijalkamyymälästä on varastettu pyöriä. On se suunnaton riesa. 

Peltola pyörittää startup-yritystä, joka kehittää sähköjärjestelmiä pyöriin sekä sähköpyöriin liittyviä varkaussuojia. 

Poliisi: Ei yksin paikalle

Ystävät ja läheiset ovat suhtautuneet Peltolan tempaukseen huvittuneen tyytyväisinä. Peltola vinkkaa helppoja tapoja pyöränsä suojaamiseksi.

– Runkonumero kannattaa ottaa ylös ja laittaa pyörään tarroja tai muita merkkejä, joista sen erottaa. Ja lukita pyörä tietysti aina johonkin kiinteeseen kiinni.

Poliisista vahvistetaan Peltolan kuvailema tapahtumaketju.

– On melko yleistä, että ihmiset löytävät omia varastettuja pyöriään netistä myynnistä, vastaavia tapauksia on muutamia, sanoo asiassa tutkinnanjohtajana oleva rikosylikonstaapeli Marianne Hokkanen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

– Tässä tapauksessa kansalainen on toiminut hyvin. Yksin ei kannata koskaan lähteä paikalle tapaamaan epäiltyä rikoksentekijää. Poliisi tulee kyllä mukaan, jos on tiedossa, että epäilty rikoksentekijä on paikalla. 

Lue myös:

    Uusimmat