Iiro Viinanen ammattiyhdistysliikkeestä: Ei tulisi ikävä

Kokemuksella politiikasta: Iiro Viinanen 25:40

Studio55.fi -lähetyksessä vierailleen politiikan konkarin Iiro Viinasen mielestä hallituksen pitäisi pian viedä läpi säästötoimenpiteet, joilla Suomen velkataakkaa saataisiin pienennettyä.

Entisen ministerin Iiro Viinanen mukaan Suomen taloustilanne on varsin hälyttävä. Erityisen huolissaan Viinanen on Suomen suuresta velasta. Viinasen mukaan velka on kasvunut suunnattoman summan hetkessä.

– Pitää tunnistaa se tosiasia, että me elämme yli varojemme, meille ei tällainen elintaso kuulu yksinkertaisesti. Sitä elintasoa ei voida velan varassa ylläpitää, ei millään, Viinanen sanoo.

Viinasen mielestä hallituksen pitäisi viedä säätötoimenpiteet läpi, sillä velkoja ei saada maksettua kuitenkaan talouskasvun avulla.

Poliittisia ratkaisuja olisi tehtävä, jotta velkaa saataisiin vähennettyä. Viinasen mukaan yksi näistä pakollisista ratkaisuista on eläkeajan nosto.

– Kuinka monta vuotta sellaista on jaariteltu ja jahnattu moista asiaa, jonka jokainen tietää, että se on pakko nostaa. Vetkuttelemalla vuodesta toiseen tätä asiaa viety eteenpäin ja ongelmat sen kun lisääntyy tulevaisuudessa, Viinanen kommentoi.

Viinanen arvostelee kovin sanoin myös ammattiyhdistysliikettä ja sitä, ettei liike pääse sopimukseen ilman valtion apua, eli valtion lupausta kustantaa jotain lisäetuuksia.

– Mikä se sellainen koneisto on? Kyllä heidän pitää pystyä keskenään sopimaan ilman lakonuhkaa. Eihän tästä järjestelmästä mitään hyötyä ole, pelkkää haittaa koko Suomen teolliselle kehitykselle, Viinanen sanoo.

Viinanen sanoo, että jos koko ammattiyhdistysliike lakkautettaisiin, ei sitä tulisi ainakaan ikävä. Nykyinen järjestelmä on Viinasen mukaan liian kankea, eikä vastaa nykypäivän vaatimuksiin.

– (Ilman AY-liikettä) saataisiin vähän enemmän sovittua työpaikoilla työntekijöiden ja työnantajien kesken näitä työehtoja joustavammiksi, joka vastaisi paremmin tämän päivän haasteisiin, sanoo Viinanen.

Mitä Viinanen kertoo 90-luvun lama-ajasta ja sen aikaisesta politiikasta? Katso Viinasen haastattelu kokonaan!

Lue myös:

    Uusimmat