Ihmisoikeusjärjestö: Saudi-Arabian viranomaiset kiduttivat naisten ajo-oikeutta vaatineita aktivisteja – vangeille annettiin sähköiskuja, piiskattiin ja roikotettiin katosta

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International väittää, että Saudi-Arabia kidutti esimerkiksi naisten ajo-oikeutta maahan vaatineita aktivisteja. 

Saudi-Arabia on ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan pidättänyt useita aktivisteja, joista osa oli esimerkiksi mukana vaatimassa maahan yhtälaista ajo-oikeutta sekä naisille että miehille. 

Järjestö väittää, että kuulustelujen aikana aktivisteja on lyöty ja kidutettu. Asiasta uutisoi esimerkiksi The Guardian.

Katosta roikottamista ja sähköiskuja

Saudi-Arabian kerrotaan pidättäneen yhteensä 17 aktivistia, joista 10 on naisia ja loput miehiä. Pidätettyjen joukossa on muun muassa naisten ajo-oikeutta vaatineita henkilöitä.

Amnesty kertoo, että todistajien mukaan joitakin pidätettyjä on piiskattu ja heille on annettu toistuvasti sähköiskuja. Yhdessä tapauksessa pidätettyä oli roikotettu katosta.

Yhden todistajan kertomuksen mukaan myös yksi pidätetyistä naisista joutui kuulusteluissa seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Joillakin Saudi-Arabian pidättämistä ihmisoikeusaktivisteista on ollut kuulusteluissa tapahtuneiden kidutusten myötä kontrolloimatonta käsien tärinää ja pysyviä jälkiä iholla. Yhden aktivistin on kerrottu yrittäneen useaan otteeseen itsemurhaa vankilassa.

Törkeitä ihmisoikeusloukkauksia

Saudi-Arabia on ollut maailmanlaajuisesti otsikoissa maan Istanbulin konsulaatissa tapahtuneen sauditoimittaja Jamal Khashoggin murhasta.

– Vain muutama viikko Khashoggin silmittömän murhaamisen jälkeen nämä shokeraavat kertomukset kidutuksesta, seksuaalisesta häirinnästä ja muista kauheuksista tulevat julkisuuteen. Jos kertomukset ovat totta, paljastavat ne maan hallituksen suorittamia törkeitä ihmisoikeusloukkauksia, totesi Amnesty Internationalin Lähi-Idän edustaja Lynn Maalouf.

Lue myös:

    Uusimmat