Mainos

Ihmismielen pimeän puolen penkominen kiehtoi Joensuuta

Kirjailija Matti Yrjänä Joensuu penkoi teoksissaan usein pahuuden olemusta. Rikokset ja ihmismielen pimeä puoli tulivat Joensuulle tutuksi myös poliisin ammatissa, jota tämä ehti harjoittaa vuosikymmeniä.

Joensuu puhui molemmista ammateistaan viime syksynä MTV3:n 45 minuuttia ohjelmassa. Kirjailijan työn mies kertoi vaativan vankkumatonta paneutumista.

– Kirjoittaminen vaatii sellaista eläytymistä, että täällä voi rauhassa kävellä ja puhua itsekseen niitä replikkejä eikä ole pelkoa, että joku tulee kattomaan että mikäs hullu tossa menee, kirjailija totesi 45 minuuttia ohjelman haastattelussa viime vuonna.

Joensuu ehti tehdä poliisin työtä yli kolmekymmentä vuotta ja kirjoittaa samalla Harjunpää-sarjaa. Joensuu toimi pitkään ensin rikospoliisin väkivaltaryhmässä ja sen jälkeen myös palonsyyntutkijana.

– Kyllä poliisityössä huomasi, että monella rikollisella oli taustalla joko lapsuudessa saatu luonnehäiriö tai mielenterveysongelmia.

– Sanotaan, että ihmisellä on vapaa valinta ja jokainen on oman onnensa seppä. Mutta kyllä se mitä ihmiselle jää itsensä rakentamiseen, niin kyllä sen on muut takoneet valmiiksi, useimmiten vanhemmat, sanoo Joensuu.

Poliisiaikanaan Joensuu joutui kokemaan kuoleman kaikessa raadollisuudessaan, kun esimerkiksi keräsi junan alle jääneen uhrin palasia radanvarresta.

Kirjoissaan hän hyödynsi paljon myös aiemmassa ammatissa saamia kokemuksiaan.

– Eihän ne asiat minään kauhuina mielessä ole, mutta silloin kun kirjoittaa, ne kykenee palauttamaan mieleen. Alitajunnassahan ne kaikki ovat. Tietyllä tapaa se aiheen juuri on todellisuudessa, mitä aineistoa on kerännyt ja nähnyt tuolla väkivaltarikoksia tutkiessa. Toinen jalka on romaanissa ja kirjailijan roolissa, että ne asiat sekoittuu, Joensuu pohti tuolloin kirjoittamistaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.