Mainos

Identiteettivarkauden uhri väittää: Postilla vakava tietoturva-aukko - yhtiöltä erikoinen vastaus

Identiteettivarkauden uhriksi joutuneen Sarin mukaan Postin tietoturva-aukko tarjosi varkaille helpon tavan viedä identiteetti.

– Minun tietoni saatiin ilmeisesti postinjakajalta varastetusta palkkakuitista. Siitä saatujen tietojen perusteella varkaat tekivät Postiin osoitteenmuutoksen paperisella lomakkeella. Uskomattominta on, että paperilomakkeen jättäjältä ei tarkisteta henkilöllisyyttä vaan riittää, kun varkaalla on tarvittavat henkilötiedot, ihmettelee Sari.

Sari kertoo soittaneensa Postiin ja kummastelleensa tätä asiaa.

– Postin vastaus oli erikoinen. Postista todettiin, että tämä asia on tiedossa. He eivät kuitenkaan halua muuttaa sitä, koska se tekisi tavallisten ihmisten elämän liian hankalaksi. Minun mielestäni tämä tarjoaa varkaille helpon tien hankaloittaa nimenomaan tavallisten ihmisten elämää, jopa tuhota se pitkäksi aikaa.

– En voi uskoa, että asialle ei tehdä mitään. Miten helppo paperisen muuttoilmoituksen jättävän henkilöllisyys olisi mahdollista tarkistaa Postissa henkilötodistuksesta, mikä kaikilla on kuitenkin aina mukana. Ei siitä kukaan pahastuisi ja jättäisi osoitteenmuutosta tekemättä, uskoo Sari.

"Väärinkäytön mahdollisuus olemassa"

Postin postinpalvelut tuotepäällikkö Ulla Kankkusen mukaan Posti on halunnut säilyttää perinteisen paperisen lomakkeen. 

– Se on helppo ja vaivaton ratkaisu asiakkaille. Heidän ei tarvitse jonottaa. Kyllähän paperisen osoitteenmuutoksenkin jättävän täytyy tietää monia tietoja henkilöstä. Myönnän, että siinä on olemassa väärinkäytön mahdollisuus. Mutta ei niitä tule kuin yksi vuodessa, väittää Kankkunen.

Näillä estoilla suojaat itsesi

Postilla on käytössä muuttosuojauspalvelu, millä voit estää osoitteenmuutoksen tekemisen. Osoitteenmuutoksen tekeminen ei onnistu ilman henkilön tunnistusta.

Maistraatista saa henkilön muuttoeston, jolloin muuttaminen ei onnistu ilman lisäselvityksiä.

Maistraatissa voi tehdä huoneiston muuttoeston, jolloin asuntoon ei voi tehdä uusien henkilöiden muuttoilmoituksia ilman lisäselvityksiä.

– Meidän tavoitteena on saada asiakkaat käyttämään sähköisiä järjestelmiä. Tällä hetkellä sähköisiä kanavia pitkin tulee 70 prosenttia osoitteenmuutoksista. Se on varma tunnistus. 

Kankkusen mukaan osoitteenmuutoksen tekeminen maistraatille on lakisääteinen velvollisuus, siksi siihen pitää tarjota useita eri vaihtoja - myös ilmaisia.

– On totta, että paperisen lomakkeen jättäjän henkilöllisyys olisi helppoa tarkistaa tiskillä. Maalla asuvan mummon voisi kuitenkin hankala tulla kaupunkiin tekemään muuttoilmoitus, kun bussitkaan eivät enää kulje kovin usein. Postitse se onnistuu, mistä vaan. Mutta toki asia on pohdinnassa, myöntää Kankkunen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.