Hyödynnä vanhat kipot ja kattilat – koristele puutarha kierrätysmateriaalein

Vanhat, rikkinäiset ja turhaksi jääneet tavarat saavat uuden elämän pihassa ja puutarhassa mielikuvitusta käyttämällä. Vanha grilli tai kastelukannu toimii samalla niin kasvatusalustana kuin piristävänä koristeena.

Pihan ja puutarhan koristeluun ja kalusteisiin voi halutessaan kuluttaa paljonkin rahaa. Kauniin ja mielenkiintoisen puutarhan luomiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita suuria summia. Voit hyödyntää varastoista ja kaapin pohjilta löytäviä vanhoja, kuluneita ja jopa rikkinäisiä astioita ja tavaroita, ja luoda näiden tavaroiden avulla koristeellisen ja ainutlaatuisen pihan.

Heidi Haapalahden ja Teija Tuiskun kirjoittamasta kirjasta Kierrätyspuutarha - Turhan tavaran uusi elämä pihassa (Tammi 2013) löytyy monia kekseliäitä ideoita, joita käyttämällä saat hyödynnetttyä kierrätysmateriaaleja monipuolisesti pihan sisustuksessa.

Kasvatusalustat vanhoista astioista

Kierrätyspuutarhuri etsii kaapeista vanhat kattilat ja astiat kasvatusalustoiksi. Yrtit ja yksivuotiset kesäkukat viihtyvät pienessä ja matalassakin mullassa, joten niitä voi hyvin kasvattaa pienessä astiassa. Jos astian pohja on umpinainen, kasvia täytyy kastella varovasti, ja viedä mahdollisesti sateen ajaksi katoksen alle. Liiallinen kosteus voi pahimmassa tapauksessa hukuttaa kasvin.
Hyödynnä isommatkin tavarat

Löytyykö varastostasi vanha heteka, tai vaikkapa pohjasta kulunut pallogrilli? Hetakan päälle voi kerätä ison määrän ruukkukasveja, ja tehdä näin hetekasta puutarhan katseenvangitsijan. Jos heteka on suhteellisen hyvässä kunnossa, sen päälle voi kerätä vanhoja vilttejä ja tyynyjä, ja luoda rennon lököilypaikan puutarhaan. 

Vaikka vanha pallogrilli olisi kulunut pohjasta puhki, voi grilliä hyödyntää silti kasvatusalustana.Rosoisen romanttinen ruoste

Metalliin korroosin myötä syntyvä ruoste on puutarhassa rosoisen romanttista. Monet metalliesineet voi jättää puutarhaan vuoden ympäri.

Pujota esimerkiksi vanha hevosenkenkä nyöriin, ja pistä nyöri painoksi omenapuun oksaan. Vaakasuorat oksat tuottavat muita oksia enemmän satoa.

Metalliesineiden käyttöä puutarhassa voi myös vaihdella vuodenaikojen mukaan. Pesukoneen rei'itettyyn rumpuun voi laittaa kesällä multaa ja kukkia. Talvella rummun sisään voi laittaa kynttilöitä, jolloin rumpu toimii tunnelmallisena valontuojana.
Lähde: Heidi Haapalahti ja Teija Tuisku: Kierrätyspuutarha – Turhan tavaran uusi elämä pihassa. Tammi 2013.

Lue myös:

    Uusimmat