Hyödynnä valo aamuisin – tällä päivärytmillä pysyt pirteänä

Lähes puolet suomalaisista kärsii jonkinasteisesta syysväsymyksestä. Syy on yksinkertainen: valon väheneminen. Väsymystä voi taltuttaa elämänrytmiä muuttamalla.

Syysväsymyksen syynä on se, että elimistön sisäinen kello alkaa jätättää. Tämä johtuu siitä, että aamut pimenevät ja valoa on vähän.

– Syksyllä ja talvella ihmiset ovat enemmän iltaihmisiä eli nukkumaanmenoaika siirtyy myöhemmäksi iltaan. Jos aamuheräämiset ovat kuitenkin aina samaan aikaan, uni jää liian lyhyeksi, sanoo tutkimusprofessori Timo Partonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Vaikka onnistuukin pitämään yöunensa yhtä pitkänä kuin valoisampaan aikaan, muuttuu yöuni syksyisin ja talvisin katkonaisemmaksi sekä kevyemmäksi.

– Tietenkään mikä tahansa väsymys syksyllä ei tarkoita syysväsymystä. Vasta kun väsymys on aina syksyisin toistuvaa, voidaan puhua syysväsymyksestä, Partonen sanoo.

Muuta rytmi aamupainotteiseksi

Syksyisin toistuva väsymys eli kaamosoireilu on yleistä. Noin 40 prosenttia yli 30-vuotiaista suomalaisista aikuisista kokee väsymyksen syksyisin kiusallisena.

Syksyisin kannattaa muuttaa elämänrytmiään aamupainotteiseksi

Partonen suosittelee katsomaan kalenteriaan niin, ettei kasaa liikaa iltapainotteisia menoja iltojen pimetessä. Myös säännöllinen liikunta iltapäivästä auttaa väsymykseen. Liikuntaa tulee kuitenkin harrastaa 3–4 tuntia ennen nukkumaanmenoa, muuten virkistyy liikaa.

– Aamuisin kannattaa oleskella valossa, sillä se auttaa pitämään sisäisen kellon säännöllisessä tahdissa, Partonen vinkkaa.

Lähde: Deski

Kuva: Shuttershot

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat