Mainos

Hylätty auto vaarallisesti tienposkessa – mihin tulee ilmoittaa?

Kysy Liikenneturvallisuudesta -sarjassamme lukijoiden kysymyksiin vastaavat Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen ja muut liikenneturvallisuuden asiantuntijat joka perjantai. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen autot(a)mtv.fi.

Kysymys: Kenelle voi soittaa, jos havaitsee tien poskessa auton hylättynä, vaarallisella sijainnilla, ilman varoituskolmiota?

Vastaus: Auto saattaa jäädä tien varteen eri syistä. Kyseessä voi olla esimerkiksi polttoaineen loppuminen, tekninen vika tai onnettomuus. Valitettavaa on, että välillä auto ajetaan kirjaimellisesti loppuun ja hylätään sitten tien varteen.

Turvallisuus ennen kaikkea

Jos matka katkeaa, tulisi auton käyttäjän huolehtia auto taajaman ulkopuolella kokonaan pois ajoradalta ja sen jälkeen mahdollisimman nopeasti pois tien varrelta. Tien varteen jätetty auto aiheuttaa vaaratilanteita ja on altis ilkivallalle.

Vaikka auto jäisi tienposkeen vain lyhyeksikin ajaksi, on sen kuljettaja velvollinen varoittamaan muita tienkäyttäjiä tilanteesta kytkemällä hätävilkut sekä pimeällä tai hämärässä myös pysäköintivalot. Tämän jälkeen on asetettava varoituskolmio ja tarvittaessa ryhdyttävä muihinkin toimenpiteisiin tienkäyttäjien varoittamiseksi. Mikäli auto seisoo tien varressa pitkään, on huomattava, että virran loputtua akusta pysäköintivalot ja hätävilkut eivät enää toimi. Tällöin auton havaittavuus kärsii. Siksi pitkiä seisotusaikoja tien varrella on syytä välttää.

Tienkäyttäjän linja 0200-2100

Mikäli tienkäyttäjä havaitsee tien varressa auton, joka aiheuttaa haittaa ja vaaraa liikenteelle, kannattaa siitä ilmoittaa Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle nroon 0200-2100. Ilmoituksessa olisi mainittava havaitun ajoneuvon tarkka sijainti (kunta, osoite, tien nimi tai numero) ja rekisteritunnus tai ajoneuvon tuntomerkit. Tieliikennekeskuksen päivystäjä välittää ilmoitukset alueurakoitsijalle, joka päättää tarvittavista toimenpiteistä tielle asetettujen laatuvaatimusten perusteella. Ilmoitus ei ole työtilaus eli ilmoittajan ei tarvitse pelätä joutuvansa maksumieheksi.

Mikäli auto on jätetty kunnan tai kaupungin katuverkolle, kuuluu siirtopäätöksen tekeminen Tieliikennekeskuksen sijaan kunnalle tai kaupungille. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä kaupungin vaihteeseen, josta ohjataan teiden ja katujen kunnossapidosta vastaavalle osastolle.

Vastaajana Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.