Huurtuvatko silmälasit, kun käytät kasvomaskia? Kokeile näitä vinkkejä

Jos silmälasit menevät huuruun tai liukuvat kasvomaskin takia, voi kokeilla muutamia konsteja pulman ratkaisemiseksi.

Silmälaseja käyttävät tietävät, että niiden kanssa voi joskus tulla eteen pulmallisia tilanteita. Suihkussa ei näe mitään ilman niitä, auringonpaisteella joutuu vaihtelemaan aurinkolasien ja normilasien välillä ja tahrat eivät tunnu lähtevän laseista millään.

Nyt koronapandemian aikaisten maskisuositusten vuoksi moni silmälasien käyttäjä lienee törmännyt uuteen haasteeseen: lasit menevät huuruun, kun käyttää maskia. Lisäksi kakkulat saattavat tipahtaa nenältä kosteuden vuoksi.

– Linssien huurtuminen johtuu siitä, että hengitettäessä lämmin ilma pääsee ulos maskin yläosasta, osuu lämpötilaltaan viileämpiin linsseihin ja saa ne huurtumaan, kertoo Specsavers Tikkurilan optikko Pirjo Selkänen yrityksen tiedotteessa.

Maskin materiaali ei vaikuta silmälasien huurtumiseen. Niin voi käydä sekä kertakäyttöisten että kankaisten maskien kanssa.

Hengitysilma luo ylimääräistä kosteutta lasien ympärille. Se vähentää nenätyynyjen pitoa ja lasit voivat alkaa liukua nenällä.

Vinkkejä silmälasien huurtumisen ja liukumisen estämiseksi

Huurtumista ja liukumista voi koettaa ehkäistä muutamilla konsteilla. Ensinnäkin maskin tulisi istua napakasti poskien ja nenän ihoa vasten. Kun maski on tiukasti ja tiiviisti kasvoilla, ei hengitysilma pääse niin helposti linsseihin. Liian löysällä olevan maskin voi kokeilla kiristää tiukemmalle. Lasit tulisi laittaa maskin päälle.

Kannattaa varmistaa, että maski on aseteltu kunnolla nenän ympärille. Siten voi rajoittaa ulos pääsevän hengitysilman määrää. Maskia voi siirtää ylöspäin kasvoilla ja asetella sitten silmälasit sen päälle.

Sekin voi toimia, että lasit asettaa hieman alemmas nenälle. Silloin silmien ja linssien väliin jää enemmän tilaa ja ilma pääsee kiertämään vapaammin.

Liukuminen voi selittyä myös sillä, että kehykset ovat löystyneet ajan mittaan. Optikko voi säätää lasit istuviksi.

Kannattaa muistaa myös linssien puhdistus. Putsaamisessa olisi hyvä käyttää kankaista liinaa sekä linssien puhdistusainetta.

Seuraava kikka voi vaatia hieman harjoitusta: huurtumista voi koettaa estää yrittämällä muuttaa hengitystapaa niin, että ilmavirta suuntautuu alaspäin.

Yksi vaihtoehto on myös luopua silmälaseista ja kokeilla piilolinssejä.

Silmälasit eivät suojaa koronavirukselta

Huhtikuussa uutisoimme Contact Lens & Anterior Eye -julkaisussa esitellystä tutkimuksesta, jossa todettiin, että silmälasit eivät suojaa tavallista tallaajaa pisaratartuntana leviävältä koronavirukselta. Viiden silmätutkijan tutkimuksen mukaan ei ilmennyt tieteellistä näyttöä sille, että tavallisten silmälasien tai piilolinssien käyttö tarjoaisi suojaa koronavirusta tai muitakaan tartuntatauteja vastaan. Samaa mieltä oli Yhdysvaltain tautikeskus CDC.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti kasvomaskisuosituksensa 24. syyskuuta. Suositusta on täydennetty koronaepidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheiden ohjeilla. Alueelliset viranomaiset määrittelevät, onko koronaepidemia alueella kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Lähde: Specsavers, THL

Lue myös:

    Uusimmat