Ehkäisevätkö silmälasit koronavirustartuntaa? Silmätutkijoilta yksiselitteinen vastaus

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Näin teet maskin minuutissa ja suojelet mahdollisesti muita.

Tutkimus antoi yksiselitteisen vastauksen sille, tarjoavatko silmälasit suojaa koronavirusta vastaan.

Esimerkiksi Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) mukaan hoitohenkilökunnan tulisi käyttää suojaa myös silmiensä päällä, kuten suojalaseja. Voivatko silmälasit tuoda suojaa tavalliselle tallaajalle pisaratartuntana leviävältä koronavirukselta?

Contact Lens & Anterior Eye -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan eivät voi, kertoo Market Watch.

Viiden silmätutkijan tutkimuksen mukaan ei ole mitään tieteellistä näyttöä sille, että tavallisten silmälasien tai piilolinssien käyttö tarjoaisi suojaa covid-19-tautia tai muitakaan tartuntatauteja vastaan. Tutkimusta johtaneen Lyndon Jonesin mukaan silmälasien kehykset eivät yksinkertaisesti tarjoa riittävää suojaa.

Tutkimustulokset ovat linjassa CDC:n ohjeistuksen kanssa. Tautikeskus ohjeistaa hoitohenkilökuntaa käyttämään suojalaseja tai kertakäyttöistä kasvosuojaa, joka suojaa kasvojen etu- ja sivuosat. Niin CDC:n kuin tuoreen tutkimuksenkin mukaan ei ole mitään näyttöä myöskään siitä, että piilolinssejä käyttävät olisivat suuremmassa vaarassa sairastua covid-19-tautiin kuin silmälaseja käyttävät.

Yhdysvaltalaiset silmälääkärit suosittelivat kuitenkin maaliskuussa, että piilolinssien käyttäjien kannattaisi kuitenkin vaihtaa silmälaseihin koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Ehdotus annettiin hygieniasyistä, sillä ihmisillä on tapana kosketella silmien limakalvoja vähemmän laseja käytettäessä. Suositus on edelleen voimassa.

Lähde: Market Watch

Lue myös:

    Uusimmat