THL antoi maskisuosituksen julkisiin sisätiloihin ja yleisötilaisuuksiin – Koronavirusepidemian kiihtymisestä nähtävissä useita merkkejä: "Kyllä virus käyttää jokaisen mahdollisuuden leviämiseen"

50:39
Katso STM:n tiedotustilaisuus Suomen koronatilanteesta.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät tänään torstaina tilannekatsauksen Suomen koronavirustilanteesta. Tilaisuudessa käsitellään koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

Tilannekatsaukselta odotetaan saatavan tarkennuksia maskisuositukseen ja matkustusrajoituksiin. Paikalla ovat strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sekä Jaska Siikavirta STM:stä ja ylilääkäri Taneli Puumalainen THL:stä.

MTV Uutiset seuraa tilannekatsausta suorana kello 10 alkaen sekä hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

10.00: THL:ltä on tullut uusi maskisuositus, joka koskee myös sisätiloja ja yleisötilaisuuksia. Koronaepidemian kiihtymisvaiheessa kasvomaskin käyttöä suositellaan joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida aina välttää. Jos epidemiatilanteen huononeminen jatkuu eli jos siirrytään leviämisvaiheeseen, suojainten käyttöä laajennetaan edelleen.

10.10: – Epidemia kiihtyy, ja uusia toimenpiteitä tulee ottaa käyttöön. Nyt olemme jo yli 60 tapauksen päivävauhdissa, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen.

Puumalaisen mukaan positiivisten koronanäytteiden määrä on kasvanut selvästi. 

10.15: STM ja THL tiedottavat, että koronavirusepidemian kiihtymisestä on nähtävissä useita merkkejä. 

Ilmaantuvuuden nousu, positiivisten näytteiden kasvava osuus otetuista näytteistä, vaikeutuva tartunnanlähteiden jäljitys ja jatkotartuntojen yleistyminen ennakoivat siirtymistä epidemian kiihtymisvaiheeseen. Kaikista tapauksista noin puolet on todettu alle 30-vuotiailla.

Epidemiatilanteen uhkaavaan heikentymiseen on THL:n mukaan reagoitava nopeasti ja ennakoivasti.  

10.20: STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki sanoi, että olemme Suomessa nähneet sen, kuinka sairaalanhoidon tarve alkaa kasvaa. 

– Tilanne ei monessa mielessä ole täysin verrannollinen siihen, missä olimme viime keväänä. Vielä ei kuitenkaan olla samalla tasolla kuin keväällä. Tätä selittää osaksi nuorten osuus tartunnoista. Noin puolet tartunnoista alle 30-vuotiailla. Kuitenkin nämä kaikki signaalit ovat samansuuntaisia ja ne ovat systemaattisia ja olemme niitä nähneet jo muutaman viikon ajan, Voipio-Pulkki totesii.

10.26: Onko koronan toinen aalto nyt käynnissä? Vopio-Pulkki haluaisi käyttää mieluummin termiä "toinen vaihe", ja siinä me todella tällä hetkellä olemme. 

10.30: STM:n johtaja Jaska Siikavirta sanoi, että mikäli uusia joukkoaltistumisia ilmaantuu, kunta voi paikallisena viranomaisena tiukentaa rajoituksia.

10.43: Puumalainen sanoo, ettei tällä hetkellä pystytä sanomaan tarkkaan Koronavilkussa tartuntajäljityksiin tulevaa tietoa.

10.45: Puumalaisen mukaan on erittäin tärkeää, että jokainen alue muodostaa oman tilannkuvan alueellisesta koronatilanteesta, kuten on jo pitkään tehtykin. Maskisuositusta voi siis alueellisesti laajentaa jo tällä hetkellä. 

Voipio-Pulkki kuitenkin huomautti, ettei tämänhetkinen maskisuosituskaan tahdo oikein toteutua. 

– Kyllä virus käyttää jokaisen mahdollisuuden leviämiseen hyväkseen. Silloin kun on vähänkin pidempikestoinen läheinen sijainti varsinkin itselle tuntemattomien ihmisten kanssa, kannattaa vakavasti harkita maskin käyttöä, Voipio-Pulkki-sanoi.

10.50: Tilaisuus päättyi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja