Huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio varoitti ruotsalaiskollegoita ennen Vuosaaren palkkamurhaa

MTV Uutisten erikoishaastattelussa Jari Aarnio 18:51
Jari Aarnio MTV Uutisten erikoishaastattelussa syksyllä 2018.

Vuonna 2003 poliisi alkoi tutkia poikkeuksellista rikosepäilyä – palkkamurhaa, jonka jäljet johtivat Helsingin Vuosaaresta Ruotsiin. Rikollispiireissä pyörinyt ruotsinturkkilainen Volkan Ünsal oli saapunut Suomeen tapaamaan lapsuudenystäväänsä. Ryyppyillan päätteeksi hän katosi jäljettömiin.

Tutkinnan aikana poliisi otti selkävoiton ja sai murhasta nalkkiin kolme suomalaisrikollista ja murhan ruotsalaisen tilaajan. Pimentoon jäi tieto siitä, että Helsingin huumepoliisin tuolloisella päälliköllä Jari Aarniolla oli vihiä murha-aikeista ennen tekoa.

STT:n tietojen mukaan rikostutkijat ovat tänä talvena löytäneet Ruotsista muistikirjamerkinnän, jonka mukaan Aarnio varoitti ruotsalaiskollegoitaan murha-aikeista ennen kuin Ünsal saapui Suomeen ja joutui murhatuksi lokakuussa 2003.

"Yksittäisiin tietoihin en pysty ottamaan kantaa"

Aarniota on viime kesästä alkaen epäilty murhasta sillä perusteella, että hän olisi poliisina tiennyt murha-aikeista ja jättänyt teon estämättä. Muistikirjamerkintä löytyi Ruotsista vasta tutkinnan loppuvaiheilla ja tuli yllätyksenä myös murhajutun nykyisille tutkijoille Suomessa.

Tutkinnanjohtajana toimiva syyttäjä Jukka Haavisto ei halua kommentoida suoraan sitä, kuinka uudet tiedot Aarnion varoituksesta ruotsalaispoliiseille sopivat rikosepäilyyn murhan estämättä jättämisestä.

–  Meillä on edelleen syytä epäillä, että tilanteeseen ei ole puututtu riittävästi silloin, kun murha olisi voitu estää. Yksittäisiin tietoihin en pysty ottamaan kantaa, Haavisto sanoo.

Aarnio kiisti viime kesänä asianajajansa välityksellä, että murha olisi ollut estettävissä. Tiedossa ei ollut Aarnion mukaan mitään yksittäistä seikkaa, johon poliisi olisi voinut puuttua.

Perjantaina Aarnio viestitti sähköpostilla, ettei voi kommentoida keskeneräistä esitutkintaa.

Lue myös:

    Uusimmat