Pelkästään Uudellemaalle tullut ainakin 200–300 koronatartuntaa Pietarista

1:54
Pietarissa käyneiden EM-kisaturistien koronatartuntojen määrä kasvaa nopeasti – Pelkästään Helsingissä tartuntoja on todettu ainakin 167

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkärin mukaan Pietarista jalkapallon EM-kisoista tulleita tartuntoja on Uudellamaalla yli 200. 

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan vielä ei tiedetä, kuinka paljon Pietarista tulleita koronatartuntoja on. Selvää kuitenkin on, että puhutaan ainakin sadoista tartunnoista. 

– Tämän hetken arvion mukaan pelkästään Uudellamaalla tartuntoja on 200–300, Mäkijärvi kommentoi MTV Uutisille.

– Koko maan osalta luvun voinee kertoa kakkosella, johtajaylilääkäri pohtii. 

HUS kertoi myöhemmin tiedotteessaan, että Venäjältä palanneilta matkailijoilta HUS-alueella jo 202 tartuntaa.

Mäkijärvi kertoi STT:lle, että rajalta välitetyt EM-kisaturistien tiedot ovat olleet henkilötietojen osalta vaillinaisia.

Osittain puuttuvien osoite-, kotikunta- ja henkilötietojen selvittäminen on vaatinut Husin henkilökunnalta ylimääräistä aikaa.

Karanteenissa olevia ja altistuneita voi mahdollisesti olla useita satoja – jopa tuhansia

Mäkijärven mukaan pelkästään tämän vuoksi altistuneita ja karanteeniin joutuneita on paljon. Kaikkiaan luku voi hänen arvionsa mukaan huidella nelinumeroisissa luvuissa. 

– Altistuneita ja karanteenissa olevia täytyy olla useita satoja. On täysin mahdollista, että luku menee tuhansien puolella.

Todennäköisyys Intian variantille on suuri

Venäjän koronatilanne on heikentynyt viime aikoina nopeasti, ja koronaviruksen ärhäkkäämpi muoto delta, eli Intian variantti, on levinnyt etenkin maan pääkaupungissa Moskovassa, mutta myös Pietarissa.

Mäkijärven mukaan on hyvin mahdollista, että kisaturistit, jotka ovat kisamatkan aikana saaneet tartunnan, sairastavat nimenomaan Intian varianttia. 

Tuloksia odotetaan tämän viikon kuluessa. 

– Testaushan tapahtuu siten, että ensin testataan, onko plussaa vai miinusta ja sen jälkeen se, mitä varianttia se on. Siinä menee pari-kolme päivää ennen kuin variantti selviää, Mäkijärvi yksinkertaistaa.

Rajalla tehtyjn testien määrässä piikki EM-kisojen vuoksi

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan positiivisten testitulosten osuus kaikista testituloksista on ollut nousussa 21–27.6. välisenä aikana.

Lehtonen kertoo Twitterissä, että positiivisten näytteiden osuuden selkeä piikki johtuu pääosin Pietarin paluuliikenteestä. 

Sekvenssitietoa virusvarianteista ei toistaiseksi ole saatavilla. 

Rajavalvontatestien määrä on Lehtosen mukaan lisääntynyt, kun taas väestötestien määrässä on tapahtunut pudotusta edeltävään viikkoon nähden. 

– Rajavalvontatestejä viikolla 21.–27.6. tehtiin yht. 13124 kpl, joista 260 eli 2,0 % oli positiivisia, Lehtonen kirjoittaa Twitter-julkaisussaan. 

HUS Diagnostiikkakeskuksessa tuotettiin Lehtosen mukaan samana ajanjaksona yhteensä 37 493 koronavirusanalyysia, joista 21 229 HUS-alueella.

HUS-alueen testeistä positiivisia oli 306 eli 1,4 prosenttia.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Juttua muokattu 28.6.2021 kello 13.26: Lisätty tieto HUSin tiedotteesta ja Mäkijärven STT:lle antamasta kommentista.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja