Pandemiaa on jatkunut 1,5 vuotta ja viranomaiset painivat edelleen samojen ongelmien kanssa – talousvaikuttaja: "Voisimmeko perustaa 'totuuskomission'?"

1:54
Pietarissa käyneiden EM-kisaturistien koronatartuntojen määrä kasvaa nopeasti – pelkästään Helsingissä tartuntoja on todettu ainakin 167

Jalkapallon EM-kisoista Suomeen levinneet koronatartunnat herättävät huolta. Onko Suomi seuraavan pandemian iskiessä taas uuden edessä?

Jalkapallon EM-kisat ovat dominoineet viime päivien uutisotsikoita -niin hyvässä kuin pahassakin. 

Kisojen aikana Pietarissa käyneet suomalaiskatsojat ovat tuoneet mukanaan lukuisia tartuntoja. Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti uskoo, että tartunnat johtavat tartuntaketjuihin.

Eikä ihme, sillä kaikki kisaturistit eivät ole noudattaneet karanteenisuosituksia. Suomeen palaaville järjestetään koronatestausta rajanylityspaikalla ja viranomaiset suosittelevat odottamaan ensimmäistä testiä karanteenissa. Karanteeniin suositellaan sen jälkeenkin jäätäväksi 72 tunniksi, jonka jälkeen tulisi hakeutua vielä toiseen koronavirustestiin. 

Iltalehti kertoi tavanneensa Himos Juhannus -tapahtumassa 20-vuotiaan nuoren miehen, joka ei ollut hakeutunut toiseen koronatestiin matkansa jälkeen. 

F-Securen hallituksen puheenjohtaja ja talousvaikuttaja Risto Siilasmaa kertoo olevansa huolissaan siitä, miten Suomi painii edelleen samojen ongelmien kanssa, mitä tulee terveysturvalliseen matkailuun ja rajavalvontaan. 

– Pandemiaa on jatkunut 18 kuukautta ja kaiken tämän jälkeenkään järjestelmämme ei a) estä matkustamasta Pietariin, b) järjestä testejä matkalta palaaville, c) ohjeista palaavia kunnolla tai d) pakota karanteeniin, Siilasmaa kirjoittaa Twitterissä viitaten suomalaisnuorukaisen toimintaan.

Siilasmaa pelkää, että kun seuraava pandemia ravisuttelee maailmaa, Suomi on jälleen uuden edessä, sillä aiemmasta ei tunnuta ottavan opiksi.

– Onko näin pakko olla? Voisimmeko perustaa ”totuuskomission”, joka keräisi yhteen opit ja koostaisi ehdotukset, Siilasmaa ehdottaa. 

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja