Professori: Osa EM-kisaturistien koronatartunnoista johtaa tartuntaketjuihin – "On poikkeuksellista saada nopeasti lisääntyvää varianttia bussilasteittain"

3:04
Venäjältä palanneilla EM-kisaturisteilla todettu lisää koronatartuntoja – kisaturistien juhannussuunnitelmat huolestuttavat.

EM-kisojen aikana Pietarissa käyneet suomalaiskatsojat ovat tuoneet mukanaan kotimaahan lukuisia tartuntoja.

– Tietty osa rajalla todetuista tartunnoista johtaa tartuntaketjuihin, kertoo Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti STT:lle.

Jo pelkästään Helsingissä tartuntoja on ilmennyt runsaasti, sillä alkuillasta Yle kertoi Helsingin Pietarin-tuliaisten tartuntamäärän olleen eilisiltaan mennessä lähes 140. Tartuntojen määrät tarkentuvat alkuviikosta.

– On poikkeuksellista, että meille tulee nopeammin lisääntyvää varianttia ja saamme sitä bussilasteittain kerralla, kommentoi Vapalahti.

Vapalahden mukaan on tärkeää, että mahdollisimman moni tartuntaketju saataisiin katkaistua alkuvaiheessa.

Jokainen linja-autoissa ollut voinut altistua

THL:n johtaja Mika Salminen kertoi eilen STT:lle, että jokainen linja-autolla Pietarista palannut on voinut altistua. THL on kehottanut kaikkia matkustajia, jotka ovat palanneet Pietarista Suomeen millä tahansa bussiyhtiöllä, hakeutumaan koronatestiin 72 tunnin sisällä maahan saapumisesta.

Vapalahti kehottaa erityiseen varovaisuuteen Pietarin käyntien seurauksena, mutta ei lähde syyllistämään kisaturisteja.

– Ei ole syytä paniikkiin eikä syyttelyyn. Tärkeintä on, että ihmiset noudattavat karanteeniohjeita ja käyvät testeissä.

Epidemiapyrähdyksiä deltavariantista

Deltavariantti on aiheuttanut monissa maissa epidemiapyrähdyksiä.

Herkästi tarttuva variantti leviää rajusti Venäjällä, ja THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista maahan.

Jalkapallon EM-kisoja paraikaa isännöivässä Pietarissa raportoitiin eilen 107 koronakuolemaa vuorokaudessa.

Ilmaantuvuusluku on suurimmillaan Kainuun ja HUSin sairaanhoitopiireissä

THL raportoi tänään 95 uudesta koronavirustartunnasta Suomessa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1 134 tartuntaa, mikä on 262 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa 95 084.

Koronaviruksen kahden viikon ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohden on 20,5, kun se edellisellä kahden viikon jaksolla oli noin 25,2. THL:n tietojen mukaan suurin ilmaantuvuusluku on tällä hetkellä Kainuun sairaanhoitopiirissä, jossa se on 39, ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa se on 35,6.

Koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi Suomessa on sairaalahoidossa 35 ihmistä, joista kuusi tehohoidossa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja